Trei candidați pentru funcția de bașcan al Găgăuziei: Experții din regiune nu exclud invalidarea scrutinului din cauza prezenței reduse la urne


Trei candidați s-au înscris până acum în cursa electorală pentru funcția de bașcan al Găgăuziei la alegerile din 30 aprilie, iar alte persoane și-au exprimat public intenția de a candida. Experții din regiune nu exclud invalidarea scrutinului din cauza prezenței reduse.
Printre cei înscriși în cursa electorală se numără și fostul bașcan Mihail Formuzal, care a deținut două mandate în perioada 2006-2015.
Nicolai Dudoglo, este un alt lider politic din regiune care aspiră la funcția de bașcan. Fost primar de Comrat, deputat în Adunarea Generală a Găgăuziei, dar și în Parlamentul de la Chișinău, pe listele Partidului Democrat, Nicolai Dudoglo a mai aspirat, dar fără succes, la funcția de conducător al unității teritorial administrative.
Al treilea candidat înregistrat este fostul deputat socialist Grigori Uzun, deputat în legislativul de la Comrat. Partidul Socialiștilor și-a anunțat susținerea pentru acest candidat, ceea ce a provocat neînțelegeri în cadrul formațiunii, după ce deputatul Vasile Bolea a declarat că va sprijini un alt potențial candidat - Victor Petrov.
Alte trei persoane - Dmitrii Croitor, Serghei Cimpoieș și Serghei Cernev, și-au exprimat public intenția de a candida.
„Procesul electoral decurge fără încălcări, candidații care s-au inregitrat au prezentat și rapoartele financiare. Data limită de înscrire a candidaților este 30 martie, curent”, a precizat președinta Comisiei Electorale Centrale a Autonomiei Găgăuze, Iana Covalenco, pentru Radio Moldova.
Nu sunt așteptate provocări în această campanie, chiar dacă, anterior Federația Rusă utiliza regiunea găgăuză pentru promovarea intereselor sale, a afirmat pentru „Radio Moldova” analistul politic Veaceslav Berbeca. Potrivit expertului, miza este ca în regiune să fie ales un candidat cu atitudine constructivă în raport cu autoritățile centrale, iar agenda pe care o va promova, să susțină interesele Republicii Moldova.
„Miza este mare în regiune și ar fi bine ca să vină în funcție un candidat care promovează interesele Republicii Moldova, dar nu agenda țărilor străine. Găgăuzia foarte mult beneficiază de investiții din Uniunea Europeană, dar mesajele care vin din partea autorităților alese sunt critice față de UE sau sunt cele care sprijină interesele Federației Ruse, ceea ce este o lipsă de corectitudine politică. Din păcate, această regiune este folosită de Federația Rusă pentru provocări, dar nu cred că vor fi provocări, iar alegerile se vor desfășura conform legii, fără să aibă loc incidente destabilizatoare”, a precizat expertul.
Jurnalistul din regiune, Mihail Sirkeli, a declarat pentru același post de radio, că această campanie electorală este practic invizibilă, candidații limitându-se la postări pe rețele și la evenimentul de lansare și câteva întâlniri prin sate. Potrivit acestuia, există riscul ca alegerile să nu fie validate din cauza prezenței scăzute la vot a alegătorilor.
„Cerința statutului Găgăuziei prevede ca mai bine de 50% dintre alegători să se prezinte la votare, pentru ca acestea să fie validate. Există riscul să nu fie înregistrat acest prag electoral, iar alegerile să nu fie validate”, a menționat jurnalistul.
Ultimele alegeri pentru funcția de bașcan al Găgăuziei au avut loc pe 30 iunie 2019.









































































