22:17:04 15.07.2025
Stiri

Transformări majore pe piața gazelor din Moldova: moldovagaz își pierde monopolul și Energocom devine principalul jucător

Actualitate 15.07.2025 16:57 Vizualizări473
Transformări majore pe piața gazelor din Moldova: moldovagaz își pierde monopolul și Energocom devine principalul jucător

Sectorul gazelor naturale este divizat în trei activități majore: furnizare, transport și distribuție, iar în țările cu resurse proprii de gaze, și producție.

Furnizarea gazelor presupune achiziția acestora, plata serviciilor de transport prin gazoductele magistrale, a serviciilor pentru rezervarea capacității și a celor de distribuție prin rețele de joasă presiune, precum și emiterea facturilor cătriee consumatorii finali și oferirea serviciilor de asistență clienților.

Anterior, Moldovagaz deținea monopolul asupra pieței gazelor naturale, concentrând cele trei activități și blocând accesul altor furnizori. De asemenea, era singura companie autorizată să livreze gaze în regiunea transnistreană datorită unui contract exclusiv cu Gazprom și Tiraspoltransgaz. Din acest motiv, procesul de separare a activităților, cunoscut sub numele de unbundling, un angajament al Republicii Moldova din 2010, a fost amânat de mai multe ori. Termenul a fost recent devansat pentru 31 iulie 2025, iar Moldovagaz riscă să piardă licența dacă nu separă activitățile de furnizare, transport și distribuție, acestea fiind asumate de Energocom.

Unbundling-ul a fost parțial implementat în septembrie 2023 când Vestmoldtransgaz, companie deținută de Transgaz și BERD, a preluat activitatea de transport a gazelor printr-un contract de locațiune de la Moldovatransgaz. Începând cu 1 august, Moldovagaz va rămâne doar cu atribuții în domeniul distribuției gazelor naturale.

Moldovagaz va fi eliminat ca intermediar, având în vedere că nu mai poate cumpăra gaze pe piețele internaționale după sistarea livrărilor de la Gazprom și invazia rusă în Ucraina. Achizițiile de gaze au fost făcute de către Energocom, dar profiturile mergeau la Moldovagaz, o filială a Gazprom.

Unele partide pro-ruse susțin că Energocom cumpără gaze rusești prin intermediari la prețuri ridicate, iar profiturile ar ajunge în offshoruri. Tarifele au crescut din cauza politicilor Gazprom, iar în 2021, prețurile internaționale au atins niveluri record. Gazprom și-a redus unilateral livrările la niveluri care acopereau doar consumul regiunii transnistrene.

Energocom, cu suportul UE, a început să cumpere gaze de pe burse și de la traderi globali. Pe burse, prețul este transparent, spre deosebire de contractele cu Gazprom. Până în 2023, partea Gazprom a scăzut semnificativ în livrările europene, reflectând o lipsă de gaze rusești disponibile în Europa.

Energocom își achiziționează gazele de pe piața liberă, folosind resurse proprii și un credit de la BERD, conform regulilor stricte de calificare. Recent, Energocom a adoptat o strategie clară de aprovizionare cu gaze pentru Republica Moldova și a procurat deja 350 de milioane de metri cubi de gaze pentru sezonul rece care urmează.

În 2024, Energocom a achiziționat 830 milioane de metri cubi la un preț mediu ponderat de 444 dolari SUA/1000 metri cubi de la opt companii din UE și de pe Bursa Română de Mărfuri. Prețurile și furnizorii vor fi anunțați după încheierea achizițiilor, potrivit directorului Eugeniu Buzatu, pentru a nu influența strategiile de licitație.

Moldovagaz plătea lunar pentru gazele livrate de Gazprom, dar acum, considerând achizițiile și plățile anticipate, sunt necesare sume mari imobilizate pentru stocuri anuale. Criticii împrumutului garantat de stat de la BERD susțin că deservirea creditului va fi costisitoare, însă necesitatea imobilizării capitalului pentru stocuri pe termen lung clarifică utilizarea fondurilor.

Recent, modificările la Legea gazelor naturale prevăd ca Energocom sa adopte anual, până la 31 martie, Strategia de achiziție a gazelor naturale. Până la 1 octombrie 2025, ANRE va aproba un calendar de liberalizare a pieței, permițând consumatorilor mari să acceseze piața liberă până la 1 aprilie 2026.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte