15:09:33 25.07.2024
Stiri

Trăind în casă de sticlă, Mașa aruncă cu pietre

Actualitate 02.06.2024 17:56 Vizualizări1074 Autor: ZiarulNational
Trăind în casă de sticlă, Mașa aruncă cu pietre


Trustia, elegii politikoase

Rezolvând cu succes problemele identitare și lingvistice ale Republicii Molotova, Maria Zaharova de la MID s-a apucat de demografia noastră. Fiindcă experții se zbat neputincioși în a găsi cauza natalității scăzute în republicuță, Mașa, cum o numesc duios rușii patrioți, a pus degetul imediat pe rană: „Înțeleg de ce scade natalitatea (în Republica Moldova). Pentru că sunt ocupați atât de mult cu exerciții militare la care participă soldați români și americani, bărbații moldoveni nu mai au timp de făcut copii, pentru că participă la exerciții”.

Să observăm mai întâi că ea îi consideră producători de copii pe bărbați, nu pe femei, cum s-ar cuveni într-o țară ce se pretinde bastion al familiei tradiționale. În rest, într-adevăr, nu stăm prea bine la capitolul fertilitate. Conform cifrelor Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, în 2024, rata de fertilitate totală (nașteri/femei) în Republica Moldova e de 1,8. Numai că în Federația Rusă acest indicator e și mai mic – 1,5. În timp ce bărbații moldoveni (ca să revenim la vorba Mașei) fac 1,8 copii în medie pe femeie, bărbații ruși reușesc să facă abia 1,5 copii în medie pe cap de rusoaică. Chiar dacă e capabilă să oprească un cal gonind sălbatic, ieșindu-i în față și poate intra într-o casă cuprinsă de flăcări, fără mască de protecție, căci nu existau măști antigaz pe vremea lui Nekrasov.

Una din cauzele fertilității scăzute a femeii ruse ar fi că în Rusia exersează militar nu numai bărbații, ci și femeile, așa încât își amintesc tot mai rar să mai facă și copii. Inclusiv despre Mașa se spune în presă că „exersează” intens, patriotic. Trăind în casă de piatră, nu arunci cu pietre, Mașa!

După exerciții militare, bărbații moldoveni se pot întoarce acasă la producția de copii, pe când șansele de a mai face copii se reduc drastic pentru bărbații ruși morți la război sau în accidente de supraconsum alcoolic, femeile ruse rămânând să „exerseze” în singurătate. În condițiile când contorul morților pe frontul din Ucraina arată cifra de peste jumătate de milion, se cer niște măsuri urgente, dar cine să le ia, dacă Mașa își bagă nasul în oalele altora, uitând de propria oală. Baizăvei, Mașa, ce-ar fi să ne explici de ce a apărut deficitul atât de mare de cărucioare pentru persoane cu handicap, de ce sporește ca pe drojdii numărul celor care nu se pot deplasa pe propriile picioare în Rusia? Și creșterea vertiginoasă a prețurilor la sicrie și servicii funerare cum s-ar justifica? Să fie ceva legat de cerere și ofertă? Așa că e mai simplu să explici fenomenele din afară decât pe cele din interiorul propriei țări?

Acum stau și mă gândesc la găgăuzii și găgăuzoaicele cu copii și fără, care au venit de la Comrat să bareze calea lui Antony Blinken sosit într-o scurtă vizită la Chișinău. Sincer vorbind, credeam că după ce au votat la alegeri pentru taburetul lui Șor, care a furat un miliard de dolari, găgăuzii și-au asigurat viitorul și nu ar trebui să le mai pese cine vine pe la noi. Acum iese că e viceversa: nu Șor le asigură viitorul, ci ei asigură viitorul lui Șor... Vai de capul lor! Cum să obligi niște bieți/te pensionari/e să aibă grijă de viitorul unui miliardar? S-a ajuns până la aceea că unii funcționari găgăuzi au fost siliți să-și lase birourile și să meargă la Chișinău să protesteze împotriva lui Blinken în orele de lucru! Ba au fost și reținuți unii! Aceasta mi se pare inuman, discriminator pentru mândrii găgăuzi. Jos dictatura!

Al vostru delapidator, delabializant, Ion BuragaParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md