Toate bunurile imobile din R. Moldova vor fi EVALUATE în cadrul unui proiect finanțat de Banca Mondială


Un proiect în domeniul înregistrării și evaluării masive a bunurilor imobile, finanțat de către Banca Mondială, va demara în viitorul apropiat în R. Moldova.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei întrevederi la Chișinău a reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu experți ai Băncii Mondiale.
„Plănuim în viitorul apropiat să începem un nou proiect, aspectele principale ale căruia ar fi anume evaluarea și înregistrarea masivă a bunurilor imobile, iar în viziunea noastră CALM, ca organizație reprezentativă, urmează să joace un rol central în acest proces alături de Agenția Cadastru și Relații Funciare și autoritățile locale”, a declarat Aanchal Anand, specialist în administrare a terenurilor în cadrul Băncii Mondiale.
Vasile Sârbu, primarul satului Căzănești, raionul Telenești, a spus că este necesar să fie implementat un soft dedicat care să țină de colectarea informației cu privire la proprietățile din mediul rural.
„CALM sprijină integral această inițiativă și ne bucurăm că, în sfârșit, am fost auziți. Credem ca pe această direcție există un potențial enorm și aproape neexplorat pentru dezvoltarea locală. Noi de mai mulți ani am atras atenția factorilor de decizie și partenerilor de dezvoltare privind inadminsibilitatea situației existente când în nicio localitate rurală NU a fost realizată evaluarea bunurilor imobile, iar în orașe ultima evaluare a fost realizată mai mult de zece ani în urmă, când în circa jumatate din comunitățile locale rurale bunurile imobile NU sunt înregistrate, când veniturile din impozitul pe imobil sunt extrem de mici etc. De fapt, în aceste condiții, putem spune că în nimeni nu cunoaște prețul real al bunurilor imobile și al patrimoniului public/privat din republică”, a menționat Viorel Furdui, directorul executiv al CALM.
Principalul perdant al acestei situații, spune Furdui, sunt autorităile locale, care nu-și cunosc partimoniul și valoarea lui reală, nu primesc venituri adecvate necesare soluționării problemelor vitale ale locuitorilor.
„În această situație, orice discuție privind dezvoltarea economică sustenabilă la nivel național, este lipsită de orice sens, atât timp cât nu avem delimitat clar patrimoniul public, nu avem o evaluare în mai mult de jumătate din comunităţi, nu sunt înregistrate imobilele la organele cadastrale”, a adăugat directorul CALM.
Reprezentanții CALM au menționat că implementarea acestui proiect necesită o continuitate, iar după finalizarea lui să rămână insituții și capacități suficiente de a continua activități orientate spre asigurarea asistenței, consultanței și instruirii permanente pentru reprezentanții autorităților publice locale responsabile de domeniul evidenței, înregistrării și evaluării bunurilor imobile.









































































