Tiraspolul joacă la aceeași mână cu Moscova: Infrastructura postului ilegal din localitatea Bâcioc, în apropiere de podul peste Nistru, fortificat pentru a efectua controale abuzive asupra mașinilor și cetățenilor
Așa-zisele autorități de la Tiraspol fortifică infrastructura postului ilegal din localitatea Bâcioc, instalat în apropiere de podul peste Nistru, cu scopul de a intensifica prezența structurilor sale de forță în Zona de Securitate și a controalelor abuzive asupra mijloacelor de transport și cetățenilor care traversează podul.
Informația a fost prezentată de Delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), care a insistat astăzi, în cadrul ședinței desfășurate la Tighina, ca aceasta să fie inclusă în raportul privind situația în Zona de Securitate pentru șapte zile precedente.
Potrivit reprezentanților R. Moldova, ignorarea de către Tiraspol a principiilor misiunii existente de menținere a păcii afectează grav libera circulație pe podul ce leagă localitățile Gura Bâcului și Bâcioc.
Raportul nu a fost semnat, întrucât atât reprezentanții Tiraspolului, cât și cei ai Federației Ruse s-au opus solicitării Chișinăului.
„Semnarea raportului nu s-a reușit la nivelul Comandamentului Militar Întrunit. Cauza nesemnării – refuzul reprezentanților regiunii transnistrene, susținuți de cei ai Federației Ruse, de a include în raport informația despre acțiunile unilaterale ale structurilor subordonate Tiraspolului îndreptate spre fortificarea infrastructurii postului ilegal din localitatea Bâcioc, în imediata apropiere de podul peste râul Nistru. În acest mod, Tiraspolul intenționează să intensifice prezența structurilor sale de forță în Zona de Securitate și să amplifice controalele abuzive asupra mijloacelor de transport și cetățenilor care traversează podul. Delegația Republicii Moldova a atras atenția că asemenea acțiuni au fost inițiate de structurile de forță transnistrene încă de la redeschiderea acestei artere de circulație după o reabilitare costisitoare efectuată cu suportul partenerilor externi”, arată Delegația Chișinăului în CUC.
Ședința s-a încheiat fără a fi luată vreo decizie pe marginea acestui subiect.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”