16:20:15 04.07.2025
Stiri

Tinerii europeni își pierd încrederea în democrație - sondaj alarmant despre viitorul politic al generației Z în Europa

Actualitate 04.07.2025 09:48 Vizualizări380
Tinerii europeni își pierd încrederea în democrație - sondaj alarmant despre viitorul politic al generației Z în Europa

Doar jumătate dintre tinerii din Franța și Spania consideră că democrația este cea mai bună formă de guvernare, cu sprijin și mai redus în rândul omologilor lor din Polonia, potrivit unui studiu.

Majoritatea celor din generația Z din Europa - 57% - preferă democrația altor forme de guvernare. Totuși, sprijinul variază considerabil, fiind doar 48% în Polonia și 51-52% în Spania și Franța, în timp ce în Germania sprijinul este la 71%.

Peste unul din cinci - 21% - ar accepta un regim autoritar în anumite circumstanțe nespecificate. Această dorință este cea mai puternică în Italia, la 24%, iar cea mai scăzută în Germania, la 15%. În Franța, Spania și Polonia, procentajul este de 23%.

Aproape una din 10 persoane în toate țările spune că nu îi pasă dacă guvernul lor este democratic, iar alte 14% nu știu sau nu au răspuns. "Sprijinul pentru democrație scade la doar unul din trei printre cei de centru-dreapta care se simt economic dezavantajați. Democrația este sub presiune, atât intern, cât și extern", a declarat Thorsten Faas, politolog la Universitatea Liberă din Berlin, implicat în studiu.

Studiul a fost realizat în aprilie și mai. Peste 6.700 de persoane din Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Grecia și Polonia au participat la cel de-al nouălea sondaj anual realizat de YouGov pentru Fundația Tui, dedicată proiectelor pentru tineri din Europa.

48% se tem că democrația din țara lor e în pericol, dintre care 61% provin din Germania, unde economia întâmpină dificultăți, iar extrema dreaptă câștigă teren datorită suportului tinerilor. Reinstalarea lui Trump, ascensiunea Chinei și invazia Rusiei în Ucraina au diminuat percepția puterii Europei, doar 42% văzând UE ca unul dintre principalii actori globali.

În ciuda Brexitului, cifra a fost ridicată printre britanici, la 50%. Din cei intervievați în Regatul Unit, 73% doresc să revină în UE, iar aproape jumătate dintre tinerii europeni (47%) doresc legături mai strânse între UE și Marea Britanie.

Statele Unite sunt considerate de 83% ca parte a trio-ului de puteri, urmate de China cu 75% și Rusia cu 57%.

Polarizarea în creștere împinge tinerii europeni spre extreme ideologice, alături de generațiile mai în vârstă, dar se observă o diferență notabilă de gen. Aproape unul din cinci - 19% - s-a declarat de centru-dreapta, în creștere de la 14% în 2021, în timp ce 33% s-au numit centriști, 32% de stânga și 16% fără etichetă politică.

Femeile din Germania, Franța și Italia s-au identificat mai des ca progresiste decât în urmă cu patru ani, în timp ce tinerii din Polonia și Grecia au devenit mai conservatori.

Sprijinul pentru restricții de migrație mai stricte a crescut din 2021, de la 26% la 38%. Majoritatea tinerilor europeni își exprimă speranța în UE, doi din trei dorind rămânerea țării în bloc, dacă va mai exista. Totuși, 39% văd UE ca fiind insuficient democratică și doar 6% cred că guvernele lor nu necesită schimbări majore.

Mai mult de jumătate - 53% - consideră că UE se concentrează prea mult pe detalii și chestiuni triviale. Ei doresc ca blocul comunitar să abordeze costul ridicat al vieții, să întărească apărarea și să creeze condiții mai bune pentru afaceri. „Proiectul european, care ne-a adus pace, libertate de mișcare și progres economic în decurs de decenii, este perceput ca fiind greoi”, a afirmat Elke Hlawatschek, directorul Fundației Tui.

Cetățenii greci, consideră că sistemul lor politic are cea mai mare nevoie de reformă și sunt cei mai sceptici față de UE, ceea ce Faas a explicat ca rezultat al traumei crizei datoriilor din zona euro, ce aproape a prăbușit economia țării.

Chiar dacă tinerii europeni sprijină puternic protecția climei, doar unul din trei crede că aceasta ar trebui să primeze în fața creșterii economice, o cifră care a scăzut de la 44% în 2021.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte