The Economist, despre R. Moldova: „Nu este clar dacă elitele politice vor să rezolve problemele”


Prestigioasa publicație britanică „The Economist” publică un articol dedicat crizei politice și bancare din R. Moldova. Amintind de furtul de un miliard de euro din sectorul bancar moldovenesc și de criza politică provocată de demisia, la începutul lunii iunie, a Guvernului, autorul articolului precizează că, deocamdată, nu este clar dacă elita politică a țării are mult interes în rezolvarea acestei probleme.
„Scandalul bancar a fost ținut în taină până în luna aprilie când, grație unor scurgeri de informații, a fost făcut public raportul „Kroll” despre această crimă. Sistemul judiciar nu este suficient de puternic pentru a combate corupția, iar cu o săptămâna înainte de a-și da demisia, premierul Chiril Gaburici i-a cerut procurorului general să demisioneze din cauza incapacității de a acționa pe scandalul bancar”, se mai arată în articol.
Contactat de „The Economist”, managing director pentru Europa de Est și Caucaz al BERD, Francis Malige, a declarat că jaful din sistemul bancar moldovenesc a fost, în mod evident, acoperit.
BERD a încercat recent să cumpere un pachet majoritar de acțiuni în Victoriabank, pentru a încerca să asigure un flux continuu de creditare a întreprinderilor locale, dar Parlamentul a blocat inexplicabil achiziția, notează publicația britanică.
„Situaţia Republicii Moldova nu ar trebui să fie atât de sumbră”, constată Alex Kremer, şeful Biroului din Republica Moldova al Băncii Mondiale, în cadrul aceluiași articol.
„R. Moldova are frontieră cu Uniunea Europeană, iar salariul mediu este destul de competitiv, de peste 200 de euro. Din acest motiv, ar trebui să aibă o economie în plină creştere a exporturilor. Acest lucru se va întâmpla dacă țara o scoate în capăt cu guvernarea şi corupţia”, conchide Alex Kremer.











































































