12:57:59 06.07.2025
Stiri

Testele medicale prind teren în R. Moldova

Reportaj 23.02.2014 14:01 Vizualizări1809
Testele medicale prind teren în R. Moldova poza simbol

Studii clinice // Republica Moldova devine o țară tot mai atractivă pentru marile companii farmaceutice. În ultimii 10 ani, numărul testelor clinice efectuate în republica noastră a crescut de opt ori

În anul precedent, 140 de pacienți din toată țara au participat la testarea medicamentelor pentru diferite maladii de care sufereau, în cadrul a 82 de studii clinice (SC). Unii dintre ei și-au dat acordul să participe la probele medicale asupra organismului, pentru că au vrut să beneficieze de tratamente moderne, eficiente și gratuite, alții însă s-au gândit și la recompensele financiare.

Studiu clinic despre osteoartrită

Pe Maria și Ioana (nume modificate) le-am găsit într-un salon al Spitalului Clinic Republican. Au venit astăzi pentru niște proceduri medicale. Sunt colege de cameră, dar împart și aceeași boală – ambele au osteoartrită, o maladie care le afectează oasele. Și-au dat acordul să participe la un studiu clinic bazat pe această disfuncție. Prima pacientă, Maria, povestește că afecțiunea de care suferă îi dă mari bătăi de cap – trebuie să meargă mult, iar articulațiile o dor. „Am auzit de acest studiu, am vorbit cu medicii, mi s-a explicat ce prezintă el, cu ce se ocupă, ce tratament mi se va acorda. Am plecat după asta acasă, am mai citit o dată, m-am gândit ce să fac”, povestește bolnava. Fiul acesteia a fost mai sceptic – îi era frică pentru mama lui. Maria a hotărât, totuși, să încerce. „După primele aplicații ale gelului pe genunchi, simt îmbunătățiri ale stării mele de sănătate. Personalul este foarte competent și mă ajută”, spune femeia. Nu au interesat-o atât de mult banii pe care îi primesc pacienții care participă la studii clinice, ci sănătatea ei. „Am decis să particip nu pentru latura financiară, deși nu este nici ea de neglijat, dar pentru starea mea fizică. Mă simt foarte bine, simt efectele”, spune încrezută pacienta.

„Dacă nu eu, măcar nepoții…”

Alături, o altă bolnavă, Ioana. Are 70 de ani. Spune că a auzit despre posibilitatea de a participa la studiile clinice de la niște cunoștințe și de la radio. „Nu e numaidecât să participi, dacă vrei să te lecuiești – poftim, dacă nu – nu. Nimeni nu te impune. Nimeni nu m-a sfătuit ce să fac, am decis singură că vreau să particip la testări. Și mă simt foarte bine, am o părere pozitivă despre aceste teste. Dacă nu oi apuca eu, atunci măcar pentru nepoții mei…”, spune doamna Ioana. „Eu, deodată, nici nu am văzut că se plătește pentru asta. Voiam așa de mult să particip, că tocmai după asta am aflat de partea financiară”, își amintește pacienta. Acum, este în a treia săptămână de testare și spune că se simte mai bine. „Oamenii vorbesc mult și neadevărat despre testele acestea. Unul spune o vorbă, iar altul mai adaugă încă trei și iată așa ies bârfele. De fapt, nimeni nu te impune să testezi nimic, dacă nu vrei, poți să te oprești din proces în orice moment”, spune doamna Ioana, mângâindu-și încet genunchiul bolnav.

Teste, teste, dar puține!

Serghei Popa, directorul Spitalului Clinic Republican, a fost Investigatorul Principal (IP) a peste 30 de SC efectuate în R. Moldova. Spune că are un background bogat în acest domeniu și că știe bine cum are loc întregul proces de testare clinică. Timp de trei ani, la instituția pe care o conduce au fost testate preparate medicamentoase pe mai mult de 400 de pacienți. Echipele de medici lucrează acum la alte aproape 15 studii bazate pe bolile renale, hepatita C, diabet etc. Popa crede că numărul de pacienți care semnează declarația și testează medicamente este încă mic pentru R. Moldova. „Țara noastă rămâne încă puțin atractivă pentru sponsori. Din 2002 caut posibilități de a aduce în Moldova studii clinice”, afirmă medicul. „Numărul mic de studii efectuate arată competența noastră și cât de atractivi suntem pentru sponsori. Este un subiect foarte sensibil: se monitorizează foarte strict modul în care se fac studiile, identitățile pacienților sunt protejate, iar medicii fac pregătiri speciale”, adaugă Popa.

Avantaje și dezavantaje

Potrivit specialistului, sunt o mulțime de avantaje ale studiilor clinice atât pentru pacienți, cât și pentru știință. „În primul rând, este vorba de dezvoltarea științei medicale și introducerea unui medicament nou, mai performant. Apoi, imaginea Moldovei are de câștigat: sponsorii capătă încredere și devenim atractivi pentru ei. Instituția noastră, de exemplu, a devenit un centru excelent de cercetare. Nu în ultimul rând, trebuie să menționez că spitalul are venituri la buget – bani acordați pentru găzduirea pacienților, pentru chirie și studiu. Din anul 2011 până în 2013, am avut un venit de 4 200 000 de lei”, spune Serghei Popa. Medicul este convins că studiile clinice aduc doar beneficii. Totuși, spune că sunt și pacienți care renunță să participe la jumătate de drum. Fiecare însă are dreptul să se oprească, dacă consideră că ceva nu e în regulă. Majoritatea companiilor farmaceutice care sponsorizează testele clinice sunt din SUA și Europa.

Andrei Usatâi, ministrul Sănătății:

„Studiile clinice reprezintă o valoare mare pentru orice sistem de sănătate. Nu există dezvoltare științifică fără de testele științifice. Datorită acestor studii, dar și cercetărilor științifice din medicină, speranța la viață a crescut în mod substanțial. La noi în țară se fac preponderent studiile de bioechivalență, care constituie 72% din toate și se referă la confirmarea unor aspecte de administrare a medicamentelor. Categoric, în R. Moldova nu se fac teste pe animale”.

Moldova, la coada listei

Practica internațională arată că majoritatea studiilor clinice sunt efectuate în țările puternic dezvoltate economic, potrivit Raportului Agenției Europene a Medicamentului, lansat în decembrie 2013. În top sunt Statele Unite ale Americii, cu 681 de teste, urmate de Canada (427) și Germania (421). Mai jos urmează Franța, Marea Britanie, Spania, Italia și Polonia. România se situează aproape de sfârșitul clasamentului, alături de Norvegia, cu un total de 117 teste clinice. Republica Moldova este codașă la numărul studiilor clinice efectuate, aflându-se printre țările cu un număr redus de studii clinice aprobate, arată un raport al Ministerului Sănătății. Țara noastră se poziționează la coada clasamentului internațional, alături de Bulgaria. Totuși, autoritățile susțin că numărul studiilor este în creștere, ceea ce reprezintă „un trend pozitiv”.

Autor: Tatiana Scutaru
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte