16:22:32 03.10.2023
Stiri

Țara unde vei supraviețui, dacă Putin declanșează apocalipsa nucleară: Cinci miliarde de oameni vor muri

Actualitate 06.06.2023 11:40 Vizualizări2346 Autor: Ziarul National
Țara unde vei supraviețui, dacă Putin declanșează apocalipsa nucleară: Cinci miliarde de oameni vor muri Profimedia


De la invazia rusă în Ucraina și tensiunile geopolitice ulterioare, temerile legate de războiul nuclear sunt tot mai reale, determinându-i pe mulți să se întrebe ce ar însemna un conflict nuclear pentru omenire și pentru planetă.

Orice conflict nuclear ar avea o gamă uriașă de consecințe devastatoare, de la decesele inițiale cauzate de exploziile directe până la efectele persistente ale radiațiilor, poluarea mediului și foametea.

Cu toate acestea, ar exista probabil zone de supraviețuitori pe planetă, chiar și în cel mai grav scenariu, spun oamenii de știință, scrie msn.com.

Cele mai mari șanse de supraviețuire

Cercetătorii au descoperit că Australia, urmată de vecina sa Noua Zeelandă, este țara ceL mai bine plasată pentru a supraviețui unei ierni nucleare și pentru a ajuta la repornirea unei civilizații umane prăbușite. Acest lucru a fost dezvăluit într-un studiu publicat în revista Risk Analysis, care indică, de asemenea, Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu ca fiind locuri sigure pentru a supraviețui unei apocalipse nucleare.

În siguranță pentru o catastrofă bruscă de reducere a luminii solare”

Țările insulare menționate mai sus sunt capabile să producă suficientă hrană pentru populația lor după o "catastrofă bruscă de reducere a luminii solare", cum ar fi un război nuclear, un supervulcan sau o lovitură de asteroid, potrivit studiului. Autorii au comparat 38 de țări insulare în funcție de 13 factori despre care au spus că ar putea prezice succesul ca stat de supraviețuire post-apocaliptică. Factorii includ, printre altele, producția de alimente, autosuficiența energetică, producția și efectul dezastrului asupra climei.

Australia și Noua Zeelandă, ambele mari producătoare de produse agricole și situate departe de locurile probabile de precipitații nucleare din emisfera nordică, se află în fruntea listei, Australia înregistrând cele mai bune rezultate generale.

„Rezerva de aprovizionare cu alimente a Australiei este gigantică", se arată în studiu, „cu un potențial de a hrăni multe zeci de milioane de oameni în plus".

Infrastructura relativ bună a Australiei, surplusul vast de energie, securitatea sanitară ridicată și bugetul apărării au contribuit la plasarea acesteia în fruntea listei.

O țintă în cazul unui război nuclear împotriva Rusiei

Cu toate acestea, Australia a avut un factor major în defavoarea sa: legăturile sale militare relativ strânse cu Marea Britanie și SUA au făcut-o să devină o țintă mai probabilă în cazul unui război nuclear împotriva Rusiei.

În acest domeniu, Noua Zeelandă a prezentat unele avantaje, potrivit autorilor, datorită statutului său de lungă durată de stat liber de arme nucleare.

Rezistența sa în cazul unei scăderi abrupte a temperaturii globale, provocată de o perioadă de întuneric (în Noua Zeelandă, toate zonele sunt relativ apropiate de ocean, ceea ce le protejează de temperaturile extreme) ar fi, de asemenea, de ajutor.

State unde nu se moare de foame

Potrivit studiului, alte țări insulare, cum ar fi Filipine, Mauritius și Indonezia, ar fi capabile să producă suficiente alimente într-o astfel de criză.

Cu toate acestea, istoricul lor de corupție și instabilitate socială le pune sub semnul întrebării capacitatea de rezistență, potrivit autorilor studiului.

Mai mult de 5 miliarde de oameni, aproximativ 63% din populația actuală a lumii, ar muri de foame în urma unui război nuclear la scară largă, potrivit unui studiu din 2022.

De fapt, ar avea loc o reducere de 97% a producției de alimente în China, Franța, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite.

Acesta este motivul pentru care autosuficiența alimentară este unul dintre cei mai importanți factori, potrivit autorilor studiului, care explică faptul că comerțul cu alimente ar putea fi foarte afectat de un colaps tehnologic generalizat.

„Prăbușirea societății tehnologice este posibilă chiar și în locurile considerate ca având cele mai mari șanse de supraviețuire. Acest lucru poate împiedica în mod serios cooperarea, coordonarea și producția de alimente rezistente", concluzionează cercetătorii.

Sursa: Newsweek.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md