07:40:43 21.05.2024
Stiri

Tânărul care aduce Elveția în R. Moldova

Social 15.11.2014 12:02 Vizualizări3186 Autor: Galina Munteanu
Tânărul care aduce Elveția în R. Moldova


A făcut patru luni de practică la o fermă din Elveția, iar odată ajuns acasă, își pune pe roate propriul business, inspirat de oameni de afaceri din Europa de Vest

Doar patru luni de practică în Elveția i-au fost suficiente lui Alexei Ialobnițchi, 29 de ani, din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, să înțeleagă că trebuie să-și suflece mânecile și să se apuce de treabă aici, în țara unde s-a născut.

Acum nouă ani, pe timpul când era student la Academia de Studii Economice din Moldova și Universitatea Tehnică, tânărul din Bulboaca a avut ocazia să muncească peste 100 de zile la o fermă de vaci din Elveția. „Am rămas frapat”, spune tânărul întreprinzător. Nu doar de nivelul de trai ridicat și de peisajele superbe, dar și de condițiile europene în care cresc și sunt îngrijite bovinele de la ferma de vaci unde muncea.

Fotografiile

Nu a zăbovit prea mult. S-a echipat cu un aparat de fotografiat și a imortalizat practic fiecare colțișor din acea fermă. S-a interesat despre locul unde este mai bine să fie construită aceasta, cum să fie poziționate bovinele, sistemul de scurgere a deșeurilor, adică toate detaliile care ar prinde bine inițierii unei afaceri. Acum, aceste fotografii sunt „schițele” constructorilor care ridică pereții fermei de bovine la Bulboaca. „Iată aceste fotografii sunt făcute acolo. Noi facem exact așa, doar că, evident, la noi vor fi, inițial, mai puține bovine ca la ei. În rest, totul e exact după proiectul din Elveția”, ne spune bărbatul, în timp ce ne face o excursie pe șantierul fermei.

A zăbovit din cauza banilor

Deși inițial plănuia să-și deschidă afacerea imediat ce se întoarce în țară, îi lipseau banii. Nu a lăsat mâinile în jos și și-a inițiat o afacere care a necesitat mai puțini bani pentru început – o firmă care vinde și instalează panouri și contoare electrice. Nu a renunțat însă la visul „cules” în Elveția. Părinții acestuia munceau în Federația Rusă, iar banii trimiși acasă erau puși de tânăr „la ciorap” pentru inițierea afacerii. Și banii câștigați din afacerea lui ajungeau, de asemenea, în aceeași „hazna”.

Finanțare de la ODIMM

Când s-a adunat o sumă bunicică, dar insuficientă ca să inițieze o afacere, Alexei Ialobnițchi a decis să aplice la Programul „PARE 1+1” al Organizației pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Programul este desfăşurat în baza regulii „1+1”, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul PARE. Suma maximă a finanţării acordate constituie 200 de mii de lei.

„Astfel, noi am pus 200 de mii de lei și de la program ne-au dat alte 200 de mii. Ca să inițiem afacerea, să construim ferma, să procurăm opt bovine și să ne procurăm tehnica de care avem nevoie pentru procesarea laptelui, ne ajunge. Mai departe, vom vedea. Credem și suntem siguri că totul va fi bine”, ne spune entuziasmat tânărul întreprinzător.

Pregătit ca la carte

Deși pereții fermei încă se ridică, iar bovinele nu au fost cumpărate, tânărul întreprinzător le-a procurat deja nutrețul. „Vreau ca până la Anul Nou să le aduc acasă. M-am interesat deja de unde le pot procura și cât lapte vor da pe zi”, ne spune bărbatul. Până a ajunge să le mulgă, tânărul întreprinzător își caută deja și piață de desfacere. „Nu credem că o să stăm cu laptele acasă în butoi. Este un produs pe care toți îl caută. Al nostru garantăm că va fi de calitate și, astfel, o să fim căutați de consumatori”, conchide Alexei Ialobnițchi.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md