00:31:45 20.07.2024
Stiri

SUA și Rusia, la un pas de apocalipsa nucleară. Submarinele inamice s-au ciocnit în adâncuri

Actualitate 06.06.2023 18:58 Vizualizări2855 Autor: Ziarul National
SUA și Rusia, la un pas de apocalipsa nucleară. Submarinele inamice s-au ciocnit în adâncuri Colaj Newsweek România


Statele Unite și Rusia au fost la un pas să declanșeze „focul cel veșnic” pe planetă după ce un submarin nuclear rusesc și unul american s-au ciocnit în adâncuri.

Deși nimeni nu a fost ucis sau, aparent, nici măcar rănit grav în coliziunea din 1974 în care a fost implicat USS James Madison, ar fi putut fi o scânteie care să pună capăt civilizației așa cum o cunoaștem, potrivit 19fortyfive.

SUA și Rusia, la un pas de apocalipsa nucleară

Numit după părintele fondator căruia i s-a atribuit redactarea Constituției SUA, USS James Madison (SSBN-627) era nava de căpătâi a unei clase de submarine cu rachete balistice - și a fost implicat într-un incident din Războiul Rece care a fost în mare parte ținut sub tăcere timp de decenii.

Acesta ar fi putut duce chiar la cel de-al treilea război mondial.

De fapt, abia la începutul anului 2017, după ce au fost publicate mai multe documente secrete ale CIA care au dezvăluit că submarinul cu propulsie nucleară al Marinei americane s-a ciocnit cu un submarin sovietic cu propulsie nucleară la doar 30 de mile de Glasgow, în ape puțin adânci, în apropiere de Holy Loch, unde SUA a avut o bază de submarine între 1961 și 1992.

„Tocmai am primit vești de la Pentagon”

Un document clasificat anterior, care fusese trimis secretarului de stat american de atunci, Henry Kissinger, de către Brent Scowcroft, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Gerald Ford, menționa: "Tocmai am primit vești de la Pentagon că unul dintre submarinele noastre Poseidon tocmai a intrat în coliziune cu un submarin sovietic din clasa Victor.

Submarinul american USS James Madison SSBN-627 - Foto: Profimedia Images

„SSBN-ul James Madison pleca din Holy Loch pentru a lua stație când a intrat în coliziune cu un submarin sovietic care aștepta în afara portului pentru a lua traseu", a adăugat raportul.

„Ambele submarine au ieșit la suprafață, iar nava sovietică s-a scufundat ulterior din nou. Nu există încă un raport cu privire la amploarea pagubelor. Vă vom ține la curent".

Documentul declasificat a coroborat un raport neconfirmat anterior, publicat în Washington Post la 1 ianuarie 1975, de către jurnalistul de investigație Jack Anderson. Reporterul observase o zgârietură de nouă metri lungime pe partea laterală a submarinului american, care era rezultatul coliziunii.

„Pe 3 ianuarie, NID (National Intelligence Daily. n.red) a publicat un articol despre coliziunea, chiar în largul Holy Loch, a submarinului american Polaris și a unui submarin de atac sovietic.

Din nefericire, Jack Anderson publicase aceeași știre în Washington Post cu o zi sau două mai devreme", se arată în comunicat.

Citiți continuarea articolului pe newsweek.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md