22:02:18 13.05.2025
Stiri

SUA și NATO Pun accent pe importanța strategică a Mării Negre în contextul conflictului din Ucraina

Actualitate 13.05.2025 19:25 Vizualizări245
SUA și NATO Pun accent pe importanța strategică a Mării Negre în contextul conflictului din Ucraina

Ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a reafirmat marți că Statele Unite nu intenționează să se retragă din Europa. Cu toate acestea, Washingtonul își reevaluează constant poziția strategică, menținând o abordare „360 de grade” pentru a evita eventuale „goluri de securitate”. În ceea ce privește flancul estic, Statele Unite recunosc importanța strategică a Mării Negre, în special în contextul conflictului din Ucraina, și colaborează cu omologii săi, inclusiv cu ambasadorul României la NATO, pentru a se asigura că nevoile de securitate din regiune sunt satisfăcute atât de NATO, cât și de SUA, care oferă „ajutor strategic”.

Matthew Whitaker a subliniat importanța Mării Negre în cadrul unor discuții cu partenerii din Consiliul Nord-Atlantic, incluzând ambasadorii din Turcia, România și Bulgaria. „În mod deosebit, ne concentrăm asupra Mării Negre, mai ales în contextul conflictului din Ucraina”, a declarat el înainte de întâlnirea informală de miercuri și joi, din Turcia, dintre miniștrii de externe ai NATO, unde vor pregăti summitul alianței ce va avea loc luna viitoare, la Haga.

„Am menționat abordarea 360 de grade pe care NATO o are asupra diferitelor regiuni. În privința Ucrainei, nu putem avea preferințe pentru o regiune anume în cadrul NATO, ci trebuie să rămânem atenți la provocările strategice cu care ne confruntăm”, a declarat ambasadorul. În acest context, el a reiterat importanța unei Mări Negre puternice și importanța furnizării de ajutor strategic aliaților.

Whitaker a răspuns la întrebările legate de o posibilă retragere a forțelor americane din Europa. Statele Unite își reevaluează periodic poziționarea strategică, dar nu au intenția de a se retrage. Ambasadorul a subliniat și importanța parteneriatelor egalitare cu aliații din Europa, amintind că președintele Trump a fost clar atunci când a cerut ca toți aliații europeni și Canada să-și echilibreze cheltuielile de apărare.

„Este crucială existența unor capacități bazate pe ținte concrete, iar acțiunile trebuie să fie coordonate laolaltă cu toți aliații. Este esențial să cădem de acord asupra rolurilor fiecăruia pentru ca, împreună, să continuăm să ne menținem siguranța în cadrul celei mai importante alianțe create vreodată”, a adăugat Whitaker.

Ambasadorul a confirmat că următorul summit NATO, ce va avea loc în iunie la Haga, se va axa pe investițiile în apărare și pe dezvoltarea industrială în acest domeniu. „Se va discuta despre amenințările de securitate dintr-o perspectivă de 360 de grade. Președintele Trump va participa pentru a sublinia angajamentul privind investițiile în apărare”, a precizat Whitaker, eliminând speculațiile despre o posibilă absență a liderului american.

„Mâine, începe întâlnirea informală a miniștrilor de externe NATO în Antalya, Turcia. Așteptăm discuții intense între cei 32 de aliați, iar secretarul Rubio este nerăbdător să reia dialogul cu omologii săi. Această întâlnire ministerială va aborda un nou plan de investiții de 5% din PIB, necesar pentru securitatea noastră. Alianța se confruntă cu amenințări semnificative și […] trebuie să fim pregătiți să le înfruntăm. Acest nivel de investiții va asigura capacitățile aliate pentru a descuraja și apăra alianța noastră colectivă”, a punctat Whitaker.

„Banii singuri nu ne asigură siguranța. Fără o industrie de apărare capabilă să producă echipamentele necesare, fondurile riscă să fie pierdute pe lucruri fără importanță. În Statelele Unite, intensificăm producția de apărare și încurajăm și aliații să facă același lucru”, a spus el, cerând echitate pentru companiile americane din sectorul tehnologic de apărare. „Excludearea industriei non-UE din inițiativele UE de apărare ar dăuna cooperării NATO, reducând viteza reînarmerii europene, mărind costurile și sufocând inovarea”, a mai atenționat diplomatul.

El a menționat că cifra de 5% nu este negociabilă și că acest plan de investiții va întări capacitatea NATO de a descuraja orice amenințare, fie convențională, nucleară sau hibridă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte