Studiu // Tinerii cunosc PUȚINE informații despre acest virus


Cunoștințele despre HIV/SIDA în rândurile tinerilor sunt insuficiente. Doar o treime din tineri sunt bine informați despre prevenirea virusului HIV, se atestă într-un studiu realizat de UNICEF.
Astfel, 36% dintre tinerele cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani cunosc despre căile de transmitere a infecției HIV, pe când numai 28 la sută dintre băieți cu aceeași vârstă dețin aceste informații.
Totodată, în raport este menționat că fiecare al doilea tânăr, care a avut contacte sexuale cu unul sau mai mulți parteneri în ultimele 12 luni, cunoaște cum se utilizează prezervativul.
Angela Capcelea, coordonator de programe în sănătatea copilului și a adultului la UNICEF Moldova, menționează că sunt o serie de factori care contribuie la lipsa cunoștințelor despre virusul HIV în rândul tinerilor.
„Nu există un program obligatoriu în cadrul curriculei școlare care să le ofere informații complexe elevilor ce țin de virusul HIV. Profesorii evită să predea elevilor un curs despre educația sexuală. Nici părinții tinerilor nu sunt instruiți sau nu cunosc foarte bine despre această epidemie. În genere, subiectele ce țin de sexualitate sunt tabu în R. Moldova. Peste 90 la sută dintre cazurile de infectare cu HIV au loc pe cale sexuală. Respectiv, aceste subiecte trebuie foarte larg discutate atât în public, cât și în școli. Un alt factor care duce la procentajul mic de cunoaștere a infecției HIV este migrația. Adolescenții sunt lăsați de sine stătător să aibă grijă de sine”, a declarat Capcelea, care consideră că informația despre virusul HIV trebuie să fie adusă la cunoștință tinerilor „non-stop” atât în școală, cât și în familie sau societate prin diverse programe.
Studiul scoate în evidență și atitudinea tolerantă a societății față de persoanele infectate cu HIV. Prin urmare, nouă din 10 persoane sunt dispuși să îngrijească de un membru al familiei cu HIV/SIDA în propria gospodărie; ar cumpăra legume proaspete de la un negustor infectat cu HIV; consideră că unei profesoare infectată cu HIV ar trebui să i se dea voie să predea la școală; nu ar ține în secret dacă o rudă s-ar infecta cu HIV.
Potrivit raportului, cel mai înalt nivel de stigmatizare este prezent în rândul populației sărace și celei din mediul rural.
Datele statistice arată că, la finele anului trecut, erau înregistrate 8 557 de persoane infectate cu HIV.









































































