10:34:56 20.04.2024
Stiri

STUDIU // Producția de LAPTE din R. Moldova, în CRIZĂ: Scădere cu 38% în ultimii zece ani. O treime din laptele procesat la întreprinderile autohtone este importat

Actualitate 18.05.2021 18:59 Vizualizări2370 Autor: Ziarul National
STUDIU // Producția de LAPTE din R. Moldova, în CRIZĂ: Scădere cu 38% în ultimii zece ani. O treime din laptele procesat la întreprinderile autohtone este importat


Producătorii de lapte din Republica Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată, producția acestora micșorându-se cu 38 la sută în ultimii zece ani, arată datele unui studiu realizat recent de către Agenția de Investiții.

Potrivit cercetării, în ultimii ani a fost înregistrată o scădere bruscă a producției de lapte - de la 485 de mii de tone în 2017 la 367 de mii de tone în 2019 și o creștere a importurilor cu 22% anual, ajungând la circa 58 de milioane de dolari în 2019.

Același trend negativ vizează și industria zootehnică, efectivul vacilor scăzând de la 154 de mii de capete în 2011 la 81 de mii în 2020.

Studiul mai arată că 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile particulare și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare provine de la întreprinderile agricole.

Totodată, doar 5% din efectivul de vaci disponibile aparțin întreprinderilor agricole, ceea ce ar însemna că Republica Moldova de facto nu are o industrie zootehnică bine conturată, marea majoritate a vacilor fiind în proprietate și de utilitate familială și nu industrială.

În aceste condiții, procesatorii sunt obligații să colecteze laptele de la gospodăriile individuale cu o calitate și productivitate joasă, costuri excesive în logistica colectării, rezultând într-un deficit al laptelui autohton ca materie primă și în creșterea importului laptelui, care ajunge anual la 162 de mii de tone și acoperă 33% din necesitatea procesatorilor.

Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5,8 milioane de dolari, exporturile înregistrând un trend descendent în ultimii patru ani, în medie cu 17% anual.

În același timp, importurile de produse lactate au depășit exporturile cu aproape 52 de milioane de dolari în 2019.

Agenția de Investiții anunță că a elaborat un plan investițional care estimează investițiile necesare pentru crearea unei ferme cu 400 de vaci. Ulterior, investițiile estimate vor fi raportate la nivel național, pentru a determina necesarul investițional global pe republică.

Planul investițional include procurarea vacilor gestante și a furajelor necesare pentru întreținerea acestora, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole, construcția grajdurilor, dar și crearea unui sistem de evidență. Aceste acțiuni vor contribui la mărirea numărului de vaci de la 4 mii la 63 de mii de capete în cadrul întreprinderilor agricole și, respectiv, la majorarea producției de lapte de către aceste întreprinderi până la 317 mii de tone, majorând ponderea lor în total de la 6% la 60%.

Pentru atingerea acestui scop este necesară o investiție de 12,979 de miliarde de lei.

OPINII

Oleg Leșcenco, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate și directorul de dezvoltare de la compania „Lapmol”:

„În primul rând, producătorii din Republica Moldova trebuie să aibă acces la finanțarea prin resursele de credit sub garanția Guvernului. Este foarte important ca acest ajutor să fie acordat mai ales fermierilor începători, care își doresc dezvoltarea în această sferă. O altă soluție ar fi acordarea subvențiilor pe cap de animal, ceea ce ar duce la mărirea numărului de animale și subvențiile per litru de lapte, care ar putea genera un procent mai ridicat al volumui de lapte produs”.

Ana Pancart, președintele Asociației Fermierilor – Producători de Lapte din Republica Moldova:

„Principala problemă cu care se confruntă producătorii de lapte din Republica Moldova atât cei mici, care au la întreținere până la 50 de capete, cât și cei mari, care au peste 100 de capete, este inaccesibilitatea la resurse financiare. Cerințele sunt mari și costisitoare, plus perioada de rambursare atât de scurtă, fac practic imposibilă dezvoltarea producătorilor. O altă problemă care pune în pericol sectorul zootehnic din Republica Moldova este lipsa brațelor de muncă calificate. Suntem o țară agrară, însă specialiști nu avem. Nici veterinari, nici zootehnicieni, nici agronomi pentru creșterea culturilor furajere, ceea ce reprezintă o piedică destul de mare pentru fermieri și producători. Dacă vorbim de partea utilijelor performante, echipamente, automatizări, hrănirea automatizată, mulsul automatizat, atunci Republica Moldova nu este pregătită. Furnizorilor de utililaje nu le este interesantă piața noastră pentru că suntem mici. Înainte eram 1500 de ferme, acum suntem până la 100 de ferme, dintre care doar 40 sunt utilate. Soluția de bază pentru depășirea crizei în care se află producătorii de lapte este acordarea creditelor preferențiale pe termen lung. Aceasta ar motiva producătorii să investească, să lucreze să construiască hambare mari pentru animale, să procure animale”.

Rodica Verbeniuc, director general al Agenției de Investiții din Moldova:

„Sprijinul Agenției rezidă în consecvența implementării acțiunilor de suport dedicate producătorilor și exportatorilor de produse autohtone din diverse sectoare ale economiei țării, pentru a contribui la creșterea competențelor și capacităților de export ale acestora. Studiul realizat nu doar reconfirmă potențialul de dezvoltare al sectorului neexplorat, dar și trasează soluții practice de revigorare și impulsionare a afacerilor în domeniu. Agenția de Investiții își reconfirmă intenția de a susține financiar și tehnic implementarea următorilor piloni de cercetare”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md