05:26:20 18.07.2025
Stiri

STUDIU// Procurorii și judecătorii sunt prea buni cu traficanții de persoane

Social 27.06.2013 16:25 Vizualizări991
STUDIU// Procurorii și judecătorii sunt prea buni cu traficanții de persoane
Majoritatea traficanților de ființe umane primesc pedepse prea blânde din cauza deciziilor procurorilor sau judecătorilor. La acestă concluzie au ajuns autorii unui studiu care au analizat cum sunt investigate și judecate cauzele de trafic de persoane.

Specialiștii au verificat 380 de dosare penale intentate în perioada 2006-2010 și au demonstrat că o treime dintre cazuri au fost recalificate drept crime mai puţin grave, iar inculpaţii au scăpat cu pedepse prea blânde. Traficanții au primit termeni reduși de închisoare sau au plătit doar amenzi după ce dosarele au fost recalificate drept proxenetism, muncă forţată sau organizarea cerşetoriei.

„La unii reprezentanţi ai organelor de drept persistă confuzia în diferenţierea dintre traficul de persoane şi crimele conexe. Procurorii nu întotdeauna au înaintat sau au insistat asupra învinuirii de trafic de ființe umane. În mai multe cazuri, şedinţele de judecată au fost amânate în repetate rânduri, iar procesele îndelungate i-au determinat pe cetățeni să-și piardă încrederea în justiție. Nu au fost respectate drepturile victimelor, nu au beneficiat de asistenţă juridică în procedură penală şi foarte puţine au primit despăgubiri pentru prejudiciile suferite”, se arată în studiu.

Autorii recomandă Republicii Moldova să adere la Convenţia Europeană privind compensarea victimelor infracţiunilor violente şi să instituie un mecanism de compensare a daunelor suferite de victimele traficului de persoane.

În baza rezultatelor studiului a fost elaborat „Ghidul Practic privind investigarea infracţiunilor de trafic de persoane” pentru ofiţerii de urmărire penală şi procurori care conţine instrucţiuni detaliate cu privire la modalităţile de investigaţie şi urmărire penală în cazurile de trafic de ființe umane.

Studiul este prezentat în cadrul Forumului „Sporirea cooperării dintre Guvern şi societatea civilă pentru combaterea traficului de persoane în Moldova. Bune practici în domeniul protecţiei drepturilor victimelor, prevenirii corupţiei şi impunităţii”, desfăşurat în perioada 27-28 iunie la Chişinău. Acesta reuneşte circa 100 de participanţi – experţi internaţionali şi locali, reprezentanţi ai organelor de drept, autorităţi din domeniul protecţiei sociale, ONG-uri şi jurnaliști activi în domeniul antitrafic. Proiectul este implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite.
Autor: Stela Mihailovici
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte