18:21:44 22.03.2023
Stiri

STUDIU // Captarea umidităţii din oceane pentru a o transforma în apa potabilă, POSIBILĂ, potrivit cercetătorilor

Actualitate 04.01.2023 08:27 Vizualizări642 Autor: Ziarul National
STUDIU // Captarea umidităţii din oceane pentru a o transforma în apa potabilă, POSIBILĂ, potrivit cercetătorilor Reuters


Şi dacă încălzirea oceanelor ar putea ajuta, în mod paradoxal, la rezolvarea problemelor deficitului de apă? Cercetători americani au dezvoltat un sistem care ar putea recupera vaporii de apă din ocean pentru a-i transforma în apă potabilă, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature, relatează marţi AFP.

Odată cu accentuarea încălzirii globale, "va trebui să găsim o modalitate de a creşte furnizarea de apă dulce deoarece conservarea şi reciclarea apei din surse existente, deşi esenţiale, nu vor fi suficiente pentru a satisface nevoile umane. Credem că metoda pe care tocmai am propus-o poate realiza acest lucru la scară largă", a declarat Praveen Kumar, profesor la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (UIUC), unul dintre autorii studiului, publicat la 6 decembrie.

Potrivit lui şi colegilor săi, evaporarea oceanică, favorizată de creşterea mercurului, ar putea servi drept rezervor de apă potabilă. În loc să se ridice în atmosferă, aerul saturat cu apă ar fi captat de structuri de extracţie, aflate în larg, înainte de a fi condensat şi apoi transportat prin conducte pentru a fi depozitat înainte de a fi redistribuit, transmite Agerpres.

Avantajul procedeului în comparaţie cu cele ale desalinizării clasice: prin evaporarea şi transformarea în gaz, apa mării pierde aproape toată sarea în mod natural - din acest motiv apa de ploaie nu este sărată. Tratamentul pentru a face apa potrivită pentru consum va necesita, prin urmare, mult mai puţină energie şi impact asupra mediului decât metodele existente (saramura, ape uzate încărcate cu metale grele). Potrivit oamenilor de ştiinţă, parcurile eoliene offshore şi panourile solare onshore ar putea fi folosite pentru a alimenta întregul sistem.

Această tehnică reproduce ciclul natural al apei, singura "diferenţă este că putem ghida destinaţia apei evaporate din ocean", a subliniat coautoarea studiului, Francina Dominguez, specialist în atmosferă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md