Statut nou pentru Casele de cultură din R. Moldova: Schimbări care vizează cele peste 1 200 de instituții, dar și conducătorii acestora


Casele de cultură din R. Moldova vor deveni independente, își vor stabili de sine stătător statutul juridic, în funcție de necesitățile și prioritățile comunității.
Potrivit noului Regulament de funcționare a Caselor de cultură, aprobat astăzi de Executiv, directorii caselor de cultură vor fi selectați prin concurs, pentru un mandat de patru ani. Aceștia vor fi responsabili de activitatea instituției, registrul de evidență, programul, raportul anual de activitate ș.a., iar salariile lor vor fi mai mari.
Regulamentul propune, de asemenea, constituirea unui Consiliu administrativ al Casei de cultură, care va avea în componență reprezentanți ai fondatorului, ai Direcției cultură a municipiului sau raionului și un reprezentant din partea societății civile în domeniul relevant acestei activități.
„Casele de cultură vor avea posibilitatea să obțină personalitate juridică, pentru a deveni cu adevărat centre comunitare, pentru a răspunde nevoilor de culturalizare a comunității. Casele de cultură vor putea stabili relații de parteneriat, inclusiv economice, cum ar fi să vândă bilete”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
În R. Moldova sunt active peste 1 218 case de cultură, subordonate autorităților publice locale.











































































