07:09:07 26.01.2022
Stiri

Statul pentru care caii sălbatici au devenit o problemă: Oficialii vor să ucidă animalele

Actualitate 10.11.2021 07:11 Vizualizări1352 Autor: ZiarulNational
Statul pentru care caii sălbatici au devenit o problemă: Oficialii vor să ucidă animalele Shutterstock


Oficialii australieni au de gând să ucidă sau să mută peste 10.000 de cai sălbatici, eforturile făcând parte dintr-un nou plan de a limita specia. Însă, oamenii de știință au criticat propunerea.

Există peste 25.000 de cai sălbatici în Australia, iar cei mai mulți trăiesc în regiunea alpină, situată la intersecția celor trei state: Victoria, New South Wales (NSW) și teritoriul capitalei australiene.

Mediul alpin al Australiei acoperă doar 1% din continent și găzduiește numeroase specii endemic și amenințate care nu se mai regăsesc nicăieri în lume, a explicat David Watson, ecologist la Universitatea Charles Sturt din Australia. Caii, care sunt o specie invazivă în Australia, s-au reprodus rapid și au cauzat pagube vaste în ecosistemul din regiune.

O zonă deosebit de amenințată este Parcul Național Kosciuszko din NSW, care găzduiește peste 14.000 de cai sălbatici. Un nou plan al autorităților are ca obiectiv reducerea numărului de cai sălbatici la 3.000. Acea populație ar fi apoi limitată la 32% din suprafața parcului.

Cu toate acestea, într-o scrisoare deschisă publicată la 29 octombrie, aproape 70 de oameni de știință au argumentat că planul nu va proteja parcul cum trebuie. Cercetătorii spun că oficialii ignore dovezile științifice.

Oficialii trebuie „să asculte de știință, cele mai recente dovezi și recomandări despre cum poate fi protejat parcul de caii sălbatici”, a declarat John Shine, președinte al Academiei de Știință Australiene. „A face altceva ar reprezenta o ignorare a ecosistemelor și speciilor australiene native amenințate”, a adăugat Shine.

În scrisoare, oamenii de știință au îndemnat oficialii să reducă numărul cailor „cu mult sub” cifra propusă de 3.000 de exemplare și să protejeze întregul parc de animale, nu doar două treimi din acesta.

„Aceste zone sunt pur și simplu prea fragile pentru erbivore mari”, a explicat Don Driscoll, ecologist la Universitatea Deakin din Australia.

Cele două alte state alpine au avut o abordare mult mai strictă asupra cailor sălbatici. Teritoriul capitalei australiene are o strategie de zero-toleranță față de caii sălbatici și „înlătura” orice exemplare care ajunge pe teritoriul său. La 1 noiembrie, statul Victoria a elaborat propriul plan de management, care are ca scop „înlăturarea” completă a tuturor cailor sălbatici din habitatele alpine vulnerabile ale statului.

Metoda preferată este mutarea cailor sălbatici pe teritorii private. Însă, acest proces necesită mult timp și resurse, astfel că doar 1.000 de cai sălbatici din NSW au fost mutați cu succes din 2002. Dacă acel plan eșuează, oficialii ucid caii pe cale aeriană.

Cercetătorii au mai spus că, potrivit unui studiu recent, 71% dintre australieni sunt de acord că este acceptabil ca animalele să fie ucise pentru a proteja alte specii amenințate, potrivit Live Science.

Problema cailor din Australia este similară cu cea a cailor Mustang din parcurile naționale ale SUA. Legislația americană actuală interzice uciderea cailor Mustang, iar conservaționiștii trebuie să se bazeze pe sterilizarea și mutarea animalelor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md