Statul a economisit, în 2022, aproape 14 milioane de lei, după ce condamnații au efectuat circa 712 mii de ore de muncă neremunerată în folosul comunității


Persoanele condamnate să presteze muncă neremunerată în folosul comunității economisesc resursele bugetelor publice locale.
Potrivit datelor din raportul activității Inspectoratului Național de Probațiune (INP) pentru anul 2022, prezentat luni la Ministerul Justiție, instituția a primit în anul trecut spre executare 9 822 de hotărâri judecătorești, dintre care 7 548 cu aplicarea muncii neremunerate în folosul comunității.
În total, pe parcursul anului 2022 au fost executate 711 996 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, fiind economisiți aproximativ 13,875 de milioane de lei la bugetele locale.
Potrivit INP, numărul persoanelor monitorizate electronic a crescut vertiginos în ultimii ani, de la 189 de persoane monitorizate în 2020, la 783 în 2021, atingând cifra de 1 574 persoane monitorizate electronic în anul 2022.
„Munca dumneavoastră este foarte importantă pentru societate și în ciuda greutăților trebuie să continuăm să resocializăm persoanele care au încălcat legea”, a menționat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Conducerea INP a arătat că instituția se va concentra în acest an pe elaborarea Conceptului de executare individualizată a pedepselor neprivative de libertate, dezvoltarea unui program probațional orientat spre schimbarea comportamentului agresiv și violent pentru adulți, pilotarea unui program de schimbare cognitiv-comportamental pentru minori, organizarea Centrului de asistență și consiliere pentru minori, precum și pe crearea unui sistem electronic de management al dosarelor în probațiune.











































































