Stabilitatea politică a României, crucială pentru reducerea deficitului bugetar, avertizează Fitch Ratings


Implementarea creșterilor de impozite și a altor măsuri destinate reducerii deficitului României, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, este influențată de stabilitatea noului guvern de coaliție largă și va afecta ratingurile țării, potrivit Fitch Ratings.
„Consolidarea fiscală semnificativă va influența creșterea economică, iar riscurile implementării nu trebuie ignorate”, a declarat Fitch. Coaliția și implicațiile asupra cadrului fiscal se pot schimba, dat fiind că cele două partide principale au acceptat să cedeze locul premierului Ilie Bolojan unui nou prim-ministru din sânul social-democraților în 2027, a adăugat Fitch.
Guvernul din București a decis să majoreze taxa pe valoarea adăugată, accizele, impozitele pe dividende și pe cifra de afaceri a băncilor, printre alte măsuri. Unele vor începe în august, iar altele în ianuarie, având un impact bugetar de 1,1% din PIB în acest an și de 3,5% în 2026. România a fost marcată de instabilitate politică după anularea alegerilor prezidențiale în decembrie și reprogramarea lor în mai, ceea ce a dus la creșteri ale costurilor de împrumut și deprecierea leului.
S-a înregistrat un deficit bugetar crescut, depășind 9% din PIB anul trecut, iar riscul unei retrogradări sub pragul investițiilor era iminent. Totuși, activele financiare s-au stabilizat la sfârșitul lui iunie, când noul guvern de coaliție a anunțat majorarea impozitelor. cele patru partide din guvernul Bolojan au fost reticente în implementarea creșterilor fiscale nepopulare și a reducerilor cheltuielilor publice criticate de sindicate și angajatori, generând proteste ale angajaților din sectorul public.
Partidele au decis să alterneze funcția de prim-ministru între Bolojan și social-democrați până la alegerile parlamentare din 2028, riscând perturbări politice. Cele două partide deja nu sunt de acord în privința impozitului pe venit. Fitch, agenție evaluând a doua economie ca mărime din Europa Centrală la cel mai scăzut nivel al calificativului investițional, cu perspectivă negativă, va revizui ratingul pe 15 august.
COMUNICATUL FITCH: „Implementarea celui mai recent pachet de măsuri de consolidare a României (cu ratingul BBB-/Negativ) va influența previziunile fiscale actualizate la revizuirea ratingului suveran din 15 august, conform Fitch Ratings. Gradul în care deciziile anunțate îmbunătățesc perspectivele de stabilizare a datoriei și credibilitatea fiscală va reflecta evaluarea noastră privind impactul macroeconomic și riscurile de punere în aplicare. Stabilizarea datoriei și reducerea deficitului sunt esențiale pentru ratingul suveran, după cum am specificat după alegerile prezidențiale din mai.”
Pachetul aprobat pe 7 iulie de guvernul de coaliție pro-UE al premierului Ilie Bolojan va avea un impact bugetar de 1,1% din PIB în acest an și de 3,5% în 2026. Impactul total echilibrează venituri și cheltuieli, primul val de măsuri fiind planificat pentru 1 august, urmat de altele de la începutul anului 2026. Riscurile politice au scăzut de la introducerea unui pachet de consolidare în 2024, în contextul tensiunilor declanșate de anularea alegerilor din noiembrie. Centristul pro-UE Nicușor Dan a câștigat alegerile repetate din mai, iar coaliția lui Bolojan are două treimi din locurile parlamentare. Dan și Bolojan au subliniat nevoia de reducere a deficitului. Stabilirea modalităților de reducere a deficitelor a fost esențială pentru negocierile coaliției, ducând la obiective de consolidare ambițioase.
Consolidarea fiscală semnificativă va afecta creșterea economică, dar riscurile de implementare nu pot fi ignorate. Mai mult de jumătate din veniturile suplimentare planificate pentru acest an derivă din creșterea cotei standard de TVA la 21% și a cotelor reduse curente de 5% și 9% la o cotă unică de 11% din august. Acest lucru va duce la o inflație mai mare, erodând veniturile reale.
Propunerea lui Bolojan de utilizare a unei proceduri accelerate pentru creșterea parlamentarã a generat o moțiune de cenzură depusă de partidele de opoziție de dreapta, care a fost votată pe 14 iulie și a eșuat. Totuși, dinamica coaliției și consecințele asupra cadrului fiscal de după anul viitor s-ar putea schimba, deoarece PNL de centru-dreapta al lui Bolojan și PSD de centru-stânga au convenit ca Bolojan să cedeze locul unui nou prim-ministru în 2027.













































































