Slovacia cere asigurări de la UE pentru a susține noile sancțiuni împotriva Rusiei


Slovacia aspiră să încheie până marți un acord cu Comisia Europeană și partenerii din UE pentru a se asigura că nu va suferi din cauza opririi livrărilor de gaze rusești. Astfel, va putea sprijini al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Această informație a fost oferită sâmbătă de premierul Robert Fico.
Slovacia blochează momentan acest pachet de sancțiuni, din cauza unor neînțelegeri legate de propunerea separată a Comisiei Europene privind oprirea tuturor importurilor de gaze rusești până în 2028. Bratislava avertizează că o astfel de măsură ar putea duce la penurii și creșteri de prețuri. Totodată, s-ar putea confrunta cu taxe de tranzit mai mari și despăgubiri cerute de Gazprom.
"Trebuie să câștigăm ceva în această luptă, chiar dacă nu va fi o victorie cu scorul de 100-0. Dorim angajamente politice și garanții din partea partenerilor și a Comisiei că această problemă nu va rămâne doar pe umerii Slovaciei," a declarat Fico.
Fico a subliniat că nu este sigur dacă se va ajunge la un acord, având în vedere că unele puncte de negociere sunt nesoluționate. Printre acestea se numără limitarea taxelor de tranzit pe care Slovacia ar trebui să le plătească pentru rute alternative de aprovizionare cu gaze non-rusești.
Slovacia depinde în principal de Gazprom, datorită unui contract până în 2034 care prevede livrări de aproximativ 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. De la sfârșitul anului 2024, când Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin conductele sale, Slovacia a început să primească gaze prin conducta TurkStream şi prin Ungaria.
Propunerea Comisiei Europene de a opri importurile de energie rusească până în 2028 necesită doar majoritatea statelor membre, nu și unanimitate. În schimb, pachetele de sancțiuni necesită unanimitate, motiv pentru care Slovacia a legat susținerea sancțiunilor de obținerea de garanții referitoare la gaze.
Comisia a propus pe 10 iunie un nou pachet de sancțiuni, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, aflată în al patrulea an, care vizează veniturile energetice ale Moscovei, băncile și industria de apărare.
Fico a menționat că, în sine, pachetul de sancțiuni nu reprezintă o problemă pentru Slovacia. Aceasta îl poate aproba dacă preocupările sale legate de energie sunt liniștite. Decizia finală ar putea fi luată marți, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE.
Premierul slovac a declarat că a avut discuții vineri cu premierul polonez Donald Tusk și sâmbătă cu cancelarul german Friedrich Merz, dar nu a oferit detalii suplimentare.









































































