Slovacia blochează sancțiunile UE împotriva Rusiei: Premierul Robert Fico cere garanții pentru importurile de gaze după 2028


Uniunea Europeană nu a ajuns, marţi, la consens în ceea ce priveşte impunerea celui de-al optsprezecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în urma ofensivei inițiate împotriva Ucrainei în februarie 2022. Șefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a menţionat refuzul Slovaciei de a accepta această măsură.
La finalul întâlnirii miniştrilor afacerilor externe ale UE, Kaja Kallas şi-a exprimat regretul profund că nu s-a ajuns la un acord privind sancţiunile suplimentare împotriva Moscovei. Totuşi, a exprimat speranţa că miercuri va exista o înţelegere cu Slovacia, afirmând: „mingea este în terenul acesteia”.
Într-un comunicat legat de întâlnirea Consiliului Afacerilor Externe, Ministerul francez de Externe a menţionat că statele membre au solicitat creșterea presiunii asupra Rusiei și asupra statelor care o sprijină, pentru a obţine încetarea conflictului cu Ucraina. Ministerul a subliniat că un pachet de sancţiuni semnificativ trebuie finalizat rapid.
Bratislava cere ca Bruxelles-ul să ofere garanţii referitoare la un proiect separat al Uniunii Europene, care să permită reducerea treptată a importurilor de gaz din Rusia, dorindu-se eliminarea completă a acestora până la 1 ianuarie 2028. Conform surselor, toate detaliile pachetului de sancţiuni au fost stabilite, dar un stat membru are încă rezerve cu privire la pragurile de preț pentru achizițiile de petrol rusesc.
Aceste sancţiuni noi, propuse de Comisia Europeană în iunie, au în vizor sectorul bancar şi industria militară rusă. Diplomaţii susțin că se prevede şi un plafon de preţ variabil cu 15% sub preţul mediu de pe piaţa din ultimele luni pentru ţiţeiul rusesc.
Premierul slovac, Robert Fico, a anunţat că reprezentantul Slovaciei a cerut să se amâne votul privind sancţiunile. Acesta afirmă: „Coaliţia guvernamentală respinge propunerea imbecilă a Comisiei Europene de a opri fluxul de gaze ruseşti din 2028” . Totuşi, Slovacia doreşte garanţii care să îi ofere confort în aprovizionarea cu gaze după 2028.
Pachetul de sancţiuni necesită acordul unanim al statelor membre. Slovacia, care importă încă energie rusească și are, uneori, _positii_ pro-ruse în contextul Ucrainei, se teme că oprirea gazului rusesc poate duce la penurii și la creşteri de preţ. Slovacia a avertizat că renunţarea la contractul cu Gazprom poate duce la costuri juridice semnificative. Potrivit lui Fico, cea mai bună soluţie ar fi o derogare pentru Slovacia care să îi permită să finalizeze contractul actual valabil până în 2034.
Comisia Europeană nu a oferit derogării. Într-o scrisoare, a afirmat că ar interveni în caz de litigiu. Scrisoarea indică măsuri pentru o „întrerupere de urgenţă” a contractului, dacă preţurile la gaze cresc din cauza reducerii aprovizionării. Bruxelles-ul va crea și o soluţie pentru reducerea costurilor tarifelor transfrontaliere la gaze şi petrol pentru Slovacia, conform scrisorii de marți.









































































