Sistemul de APĂRARE al R. Moldova trebuie consolidat: „Neutralitatea COSTĂ, asta înseamnă să-ți construiești singur un sistem de apărare. Când ești parte a unui BLOC comun, atunci se împart responsabilitățile”


Statutul de neutralitate presupune costuri foarte mari, iar actuala guvernare va căuta soluții pentru a întări capacitățile de apărare, afirmă președinta Maia Sandu. Astfel, bugetul alocat pentru apărare în 2023 va crește cu circa 620 de milioane de lei sau 30 de milioane de euro, iar banii vor fi cheltuiți inclusiv pentru asigurarea securității spațiului aerian, violat recent de rachete rusești.
„Neutralitatea costă, asta înseamnă că singur să-ți construiești un sistem de apărare. Neutralitatea nu înseamnă că nu ai nevoie de un sistem de apărare. Există o percepție greșită în societate și ea este promovată de unii politicieni. Neutralitatea înseamnă că singuri îți asiguri sistemul de securitate. Atunci când ești parte a unui bloc comun, se împart responsabilitățile pentru apărare. Acum noi, pe de o parte, suntem neutri, iar pe de altă parte nu s-au făcut investiții deloc în sistemul de apărare.
Facem eforturi pentru a consolida sistemul, am solicitat asistență de la partenerii noștri. Le-am solicitat să ne ajute să ne consolidăm capacitățile elementare de apărare. Vedem cum se vor întâmpla lucrurile, pentru că e complicat. Prioritatea acum e Ucraina și e firesc ca ajutoarele să meargă în Ucraina. Ucraina ne apără și pe noi. Oricum noi pe plan intern trebuie să facem tot ce putem pentru a consolida sistemul de apărare”, a declarat joi Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova. .
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a enumerat recent, în cadrul unui forum organizat în această săptămână la Chișinău, riscurile actuale la adresa securității naționale - prezența forțelor militare ruse și a stocurilor de muniție din stânga Nistrului care prezintă un pericol și pentru R. Moldova, și pentru Ucraina, dar și riscul unui conflict intern, care poate fi declanșat de factori cointeresați în destabilizarea situației și dezbinarea societății.
Oficialul a salutat creșterea cu circa 620 de milioane de lei a bugetului pentru apărare în anul 2023. „Violarea spațiului aerian a fost un test al neutralității noastre (...), care a demonstrat că neutralitatea nu ne asigură garanțiile pe care trebuie să le avem în domeniul securității, fiindcă nu se respectă legislația internațională. Totodată, lipsesc garanțiile internaționale la care nimeni nu s-a alăturat, inclusiv Federația Rusă privind respectarea neutralității noastre. Trebuie să dezvoltăm apărarea noastră sau să decidem să ne alăturăm la unele inițiative care au parvenit, inclusiv de la Uniunea Europeană”, a spus Anatolie Nosatîi.
Ministrul a adăugat că, atât timp cât suntem neutri, trebuie să avem grijă de securitatea noastră națională: „Un buget normal ar trebui să fie între 1 – 2% din PIB (circa 6 miliarde, respectiv 12 miliarde de lei pe an), pe o durată minimă de 5 – 7 ani, ca să fie o schimbare vizibilă în sistemul de apărare”.











































































