17:15:28 28.04.2024
Stiri

Sfaturi UTILE: Cum puteți evita, de sărbători, toxiinfecțiile alimentare și risipa de produse

Actualitate 22.12.2023 09:57 Vizualizări2020 Autor: Ziarul National
Sfaturi UTILE: Cum puteți evita, de sărbători, toxiinfecțiile alimentare și risipa de produse


De sărbători, piețele și magazinele sunt asaltate de cumpărătorii dornici să umple mesele cu bucate. De acest lucru profită și unii vânzători, care nu întotdeauna urmăresc să ofere cumpărătorilor produse de calitate.

Pentru a evita produsele neconforme, dar și risipa alimentară, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă cetățenilor să procure produsele alimentare doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate, care au fost supuse expertizei sanitar-veterinare, precum și să evite produsele alimentare vândute de persoane și din locuri neautorizate - de pe străzi, din portbagajul mașinilor, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.

În asemenea cazuri, comercianții nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu pot elibera bon de casă cu care să puteți justifica ulterior tranzacția comercială în cazul unui produs neconform.

De asemenea, specialiștii recomandă verificarea aspectului exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat, care este lipicios, are țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.

„Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar. Carnea achiziționată, ca fiind refrigerată, se va transporta cât mai rapid la domiciliu, în condiții igienice, pentru a fi păstrată în frigider. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate! La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros”, atenționează ANSA.

Printre recomandările speciliaștilor se mai numără citirea cu atenție a etichetelor, dar și verificarea prețurilor afișate la raft cu cele marcate pe bonurile de casă.

Totodată, ANSA atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă.

„S-a constatat că, în Republica Moldova, fiecare cetățean aruncă anual la gunoi aproximativ 170 de kilograme de mâncare - în cea mai mare parte mâncare gătită, fructe și legume, iar în perioada sărbătorilor cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare decât în zilele obișnuite.

Pentru a diminua acest fenomen, ANSA recomandă planificarea zilnică a meselor; utilizarea surplusului de produse de la prepararea meselor anterioare; utilizarea caserolele pentru păstrarea alimentelor sau congelarea bucatele gătite în plus; depozitarea alimentelor în mod corespunzător (conform indicațiilor de pe etichete); să se meargă la magazin sau la piață cu lista de cumpărături pregătită în prealabil etc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md