04:26:19 01.06.2020
 
Stiri

Sergiu Litvinenco amintește situația din 2015, când Parlamentul s-a întrunit într-o ședință extraordinară, chiar dacă nu avea un președinte ales: „Numai Parlamentul este în măsură să decidă”

Politică 22.05.2019 10:19 Vizualizări858 Autor: Ziarul National
Sergiu Litvinenco amintește situația din 2015, când Parlamentul s-a întrunit într-o ședință extraordinară, chiar dacă nu avea un președinte ales: „Numai Parlamentul este în măsură să decidă”


Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, este convins că ședința extraordinară, propusă de Blocul „ACUM”, putea să aibă loc, dar socialiștii au ales să nu vină.

Potrivit lui Litvinenco, în R. Moldova există un asemenea precedent, iar anterior Curtea Constituțională a stabilit că „numai Parlamentul este în măsură să decidă asupra modalităţilor, procedurilor şi condiţiilor în care procedează la luarea unor măsuri, potrivit principiului autonomiei regulamentare”.

„Pentru cei care se tot avântă în comentarii de genul „Parlamentul nu se poate convoca în sesiune specială (sau extraordinară) atâta timp cât acesta se află deja în sesiune ordinară (sau în cursul ședinței de constituire, că nu e clar aici!)”, să-și amintească ce s-a întâmplat în 2015 (după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014). Atunci, deși ședința de constituire nu s-a finalizat cu alegerea președintelui și a organelor de lucru, PARLAMENTUL S-A ÎNTRUNIT ÎN SESIUNE EXTRAORDINARĂ (la 21 ianuarie 2015) ȘI A ADOPTAT MAI MULTE DECIZII. Și asta după ce anterior decanul de vârstă a solicitat convocarea Parlamentului pentru continuarea ședinței de constituire (pentru 15 ianuarie 2015), însă aceasta nu a avut loc dat fiind faptul că la ședință s-au prezentat doar deputații fracțiunii PSRM”, amintește Litvinenco.

Acesta citează și dintr-o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2015, când a fost sesizată cu privire la întrunirea Parlamentului în sesiune extraordinară.

„Numai Parlamentul este în măsură să decidă asupra modalităţilor, procedurilor şi condiţiilor în care procedează la luarea unor măsuri, potrivit principiului autonomiei regulamentare, în virtutea căruia el îşi stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a propriilor activităţi, evident, în condiţiile normelor constituţionale.”

„[…] Parlamentul în problemele şi aspectele legate de organizarea şi funcţionarea sa internă, în privinţa cărora Constituţia nu dispune, are libertatea să decidă în mod autonom, autonomie care se exercită prin voinţa majorităţii membrilor, manifestată prin vot.
[…] Parlamentul are competenţa exclusivă de a stabili prevederi referitoare la atribuţiile organelor sale de conducere, de a decide asupra modului de aplicare a acestora, iar nerespectarea unor prevederi regulamentare se poate constata şi rezolva pe căi şi proceduri exclusiv parlamentare.”

„Concluzia: dacă la ședință se prezintă 51 de parlamentari, ședința Parlamentului va avea loc. Dacă nu, din lipsă de cvorum, ședința Parlamentului nu poate avea loc”, susține Sergiu Litvinenco.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Inga 22.05.2019 11:14

Il credeam pe Titvinenco putin mai destept, dar se pare ca el e prost ca noaptea.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md