02:30:06 19.05.2025
Stiri

Semnalul de ALARMĂ dat de ministrul de Externe al Ucrainei la un eveniment organizat de diplomația de la București

Actualitate 13.04.2023 14:36 Vizualizări1111
Semnalul de ALARMĂ dat de ministrul de Externe al Ucrainei la un eveniment organizat de diplomația de la București

În timp ce Occidentul nu a avut nicio strategie consistentă legată de Marea Neagră, Rusia a avut mereu una - agresivă, revanşardă, a declarat, joi, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. El a făcut aceste declarații într-o intervenție online la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

„De fiecare când auzim că oricine, de oriunde din lume, spune că Crimeea este oarecum specială şi nu ar trebui să revină din nou Ucrainei, trebuie să spunem că Ucraina respinge categoric acest lucru. Nu există nicio diferenţă între Simferopol, Doneţk, Lugansk, Herson sau orice alt oraş ucrainean. Trebuie să fim şi vom fi din nou Ucraina întreagă”, a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.

El a afirmat că „mulţi dintre noi am crezut că secolul XXI va fi unul al păcii, dezvoltării şi cooperării”.

„Din nefericire, Rusia a mers în direcţia opusă, în secolul al XIX-lea, al competiţiilor coloniale”, a adăugat Kuleba, potrivit Agerpres.

El a mai spus că Marea Neagră este „esenţială pentru ca întreaga Europă să fie un loc al păcii”.

La aceeași conferință organizată la București de ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, a spus că problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global.

Oficialul ucrainean a adăugat că se aşteaptă ca la discuţii să ia parte nu doar ţările din regiunea Mării Negre, care sunt „firesc îngrijorate de provocările de securitate cu care ne confruntăm”.

„Credem că problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global. Şi există o lecţie învăţată din cazul Crimeea, care a dus la un război mai mare, pe 24 februarie (2022 - n.r.): atunci când răul nu este oprit, acesta se amplifică”, a mai spus Dzhaparova, citată de Agerpres.

Autorităţile ucrainene, a subliniat ea, au tras un semnal de alarmă „în 2014, când Crimeea a devenit bază militară a Rusiei şi când Marea Neagră şi Marea Azov au devenit practic lacuri ale Federaţiei Ruse, când Rusia a început să blocheze vasele comerciale care veneau din porturile ucrainene din 2017”.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte