Șeful Delegației UE la Chișinău, despre cele mai importante TESTE pe care trebuie să le treacă guvernarea de la Chișinău: Investigarea fraudei bancare, recuperarea banilor și implementarea noului sistem electoral
Investigarea fraudei bancare și recuperarea bunurilor fraudate reprezintă un test important pentru autoritățile Republicii Moldova.
Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, a declarat într-un interviu pentru „Radio Chișinău” că partenerii internaționali urmăresc „cu atenție” acest subiect și, pentru a restabili încrederea cetățenilor în actuala guvernare, dar și a comunității europene, este necesar ca R. Moldova, ca stat, să demonstreze voință politică și capacități de a-i aduce pe cei vinovați de frauda bancară în fața justiției.
„În ceea ce privește frauda bancară și investigația care trebuie să aibă loc, este într-adevăr un test foarte important în ceea ce privește și voința politică, și capacitatea structurilor de stat de a investiga această crimă extraordinar de serioasă cu o daună extraordinar de mare pentru Republica Moldova, pentru economia ei, pentru toți cetățenii și de a arăta capacitatea de a-i aduce pe cei care sunt responsabili pentru această fraudă în fața justiției. Este important ca Republica Moldova, ca stat, să arate că poate redobândi această încredere necesară din partea partenerilor străini, dar și a populației. Este un element văzut cu atenție foarte mare și de structurile europene, și de toți partenerii internaționali”, a declarat diplomatul european.
În același interviu, Peter Michalko a spus că, pentru ca prima tranșă a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene să ajungă în R. Moldova, autoritățile de la Chișinău trebuie să îndeplinească zece condiții, care se referă în mare parte la lupta anticorupție, inclusiv funcționarea Autorității Naționale de Integritate, a Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, aoptarea legislației cu privire la combaterea spălării banilor, asigurarea libertăților fundamentale, libertatea mass-media etc.
Una dintre condițiile de bază pentru deblocarea acestui ajutor se referă la modul de implementare a noului sistem electoral, adoptat de către autoritățile de la Chișinău, contrar concluziilor și recomandărilor Comisiei de la Veneția.
„Asta este chiar una dintre condițiile de bază. În articolul 14 din memorandumul de înțelegere se vorbește exact despre asta – implementarea legislației electorale care a fost adoptată împotriva recomandărilor din partea Comisiei de la Veneția. Chiar a fost această cauză care a adus pre-condițiile politice în obținerea asistenței macro-financiare. Este important ca standardele democratice să fie respectate și nu numai la început, dar în toată perioada acestui an, care este an electoral. Concentrarea spre procese politice în niciun caz nu poate să însemne diminuarea respectului pentru standardele democrației”, a declarat Ambasadorul.
În evaluarea structurilor europene pentru acordarea primei tranșe din cele 100 de milioane de euro va conta și raportul Comisiei de la Veneția, anunțat pentru luna martie, care se va referi inclusiv la corectitudinea formării circumscripțiilor electorale în R. Moldova în cadrul sistemului mixt.
Maia Sandu, vizită-fulger la București: „Pentru noi, cei din R. Moldova, România întotdeauna a fost un model de urmat”
VIDEO // Victor Parlicov îi răspunde premierului Dorin Recean, care l-a demis pentru că nu a asigurat R. Moldova cu gaze naturale ieftine: „Eu consider că am făcut față. Responsabilitatea principală pentru ratarea achizițiilor ține de Energocom”
DOC // Deputatul care l-a lăsat pe Dodon pentru condamnatul Șor, depistat cu avere nejustificată. Vasile Bolea: „Nu sunt cei de la ANI acei care o să mă lipsească de mandat”