08:17:58 26.04.2024
Stiri

Secretarul de stat din cadrul MRP, Veaceslav Şaramet: „Există o lipsă acută de forţă de muncă în România şi tocmai de aceea există această STRATEGIE de reîntoarcere”

Știri 25.09.2018 14:39 Vizualizări685 Autor: Ziarul National
Secretarul de stat din cadrul MRP, Veaceslav Şaramet: „Există o lipsă acută de forţă de muncă în România şi tocmai de aceea există această STRATEGIE de reîntoarcere” facebook


Strategia Guvernului României şi a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) este de reîntoarcere a cetăţenilor români în ţară, inclusiv prin prisma lipsei acute de forţă de muncă din România, a declarat luni, la Târgu Mureş, secretarul de stat din cadrul MRP, Veaceslav Şaramet, în timpul prezentării campaniei „Informare acasă! Siguranţă în lume".

„Faţă de anul trecut, când erau patru ministere implicate în această campanie - ministerul nostru, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Păcii şi Justiţiei Sociale - iată că anul acesta au venit alături de noi Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Fondurilor Europene cu programe clare de reîntoarcere în ţară a românilor. Strategia Guvernului şi strategia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este de reîntoarcere a cetăţenilor noştri în ţară. Există o lipsă acută de forţă de muncă în România şi tocmai de aceea există această strategie de reîntoarcere. Dar, în acelaşi timp, nu putem fi realişti să nu vedem că încă sunt români care pleacă din ţară pentru a căuta un job, pentru studii şi pentru altceva şi atunci e foarte important ca fiecare român să fie foarte bine informat, astfel încât să fie evitate abuzurile. Sunt câteva recomandări foarte simple, important să creăm aceste informaţii în subconştientul cetăţenilor noştri, astfel încât în cazul în care apar tot soiul de abuzuri să ştie ce trebuie să facă, în ce direcţie să apeleze", a arătat Veaceslav Şaramet, citat de agerpres.ro.

Secretarul de stat a arătat că reţeaua de ambasade şi oficii consulare ale României este foarte bine dezvoltată, dar că foarte mulţi români nu îşi anunţă prezenţa într-un anumit stat la acestea.

„Nu avem aceste deprindere de a anunţa ambasada, ceea ce nu e neapărat un lucru bun pentru că e bine ca statul-mamă să ştie unde ne aflăm, indiferent de munca pe care o prestăm, pentru că nu interesează ambasada ce forme de angajare ai acolo sau nu", a susţinut Şaramet.

Potrivit secretarului de stat, este important ca cetăţenii români să ceară un contract de muncă înainte de plecarea în străinătate, redactat şi în limba română pe cheltuiala angajatorului, să îl citească cu atenţie, să nu dea paşapoartele şi actele de identitate altor persoane, să se informeze la numărul de telefon gratuit pus la dispoziţie de autorităţile române şi, pentru siguranţă, să ţină minte cel puţin un număr de telefon la care poate apela în caz de urgenţă pentru a semnala un eventual abuz.

Veaceslav Şaramet a precizat că scopul campaniei este de a realiza o informare corectă şi cât mai completă a potenţialilor migranţi români în ceea ce priveşte drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene.

Şefa Centrului Regional Târgu Mureş a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, comisar şef Cristina Zaharie, a precizat că anul trecut la nivel naţional au fost înregistrate 662 de victime ale abuzurilor angajatorilor străini sau aflate în situaţie de trafic de persoane, dintre care 16 la nivelul judeţului Mureş, iar din acest motiv campaniile de prevenire cum este şi cea a MRP, au un rol extrem de important.

Majoritatea cazurilor de abuzuri semnalate, susţine comisar şef Cristina Zaharie, sunt de exploatare prin muncă, "persoane care acceptă un contract de muncă pentru un salariu de 1.000-2.000 de euro fără a semna un contract, iar dacă îl semnează, fără a consulta clauzele înscrise în acesta".

„S-a vorbit astăzi de foarte măsuri de prevenire, vorbim de un contract de muncă dar, de cele mai multe ori, persoanele care semnează aceste contracte nu cunosc termenii, poate nu înţeleg acele clauze, nu ştiu ce vor fi obligate să facă în baza acelor contracte de muncă, ceea ce duce în final să fie obligate să preteze activităţi pe care nu le-au acceptat în ţara de racolare. Din păcate foarte multe victime române sunt în continuare exploatate în străinătate, de aceea este foarte importantă informarea. Există numărul de telefon 0800 800 678 număr Help Line, poate fi accesat de către toată lumea. Este foarte important ca înainte să plecăm, să luăm decizia unui loc de muncă, în ţară sau străinătate, să ne informăm", a arătat comisar şef Cristina Zaharie.

Veaceslav Șarament a mai prezentat această campanie de informare: „Informare acasă! Siguranță în lume!” în județele Bistrița-Năsăud. Sălaj, Buzău și Vrancea.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md