Salariile judecătorilor și procurorilor care au promovat vetting-ul ar urma să fie majorate


Salariile judecătorilor și procurorilor care au promovat vetting-ul ar urma să fie majorate, iar Guvernul caută soluții și pentru compensarea cheltuielilor de transport sau chirie pentru unii procurori sau judecători care își desfășoară activitatea în altă localitate decât cea de domiciliu.
Subiectul a fost pus în discuție marți, în cadrul unei ședințe a responsabililor de la Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, dar și ai Procuraturii Generale.
Amintim că, în octombrie curent, Guvernul și Parlamentul au majorat salariile angajaților din instanțe și procuraturi, cum ar fi grefieri, asistenți judiciari, consultați, sau traducători.
Mai exact, salariile angajaților din cadrul instanțelor de judecată și procuraturilor, cu excepția judecătorilor și procurorilor, din cadrul CSM și CSP au fost majorate, în medie, cu 30%.
Totodată, salariile judecătorilor din cadrul CSM și CSJ, care au promovat evaluarea externă, au fost majorate, prin creșterea valorii de referință de la 3 000 de lei la 3 600 de lei, ceea ce constituie o majorare cu aproximativ 20%. Cumulativ cu majorarea cu 15%, operată în cadrul rectificărilor bugetare din luna iunie, reprezintă o majorare salarială cu 35% de la începutul acestui an. De această creștere vor beneficia și judecătorii candidați la funcția de membru în CSM, care au susținut evaluarea externă, dar nu au fost aleși în funcție sau nu au fost numiți în calitate de judecători la CSJ.
De asemenea, au fost majorate salariile procurorilor din cadrul CSP și a procurorilor candidați la funcția de judecător al CSJ, care au promovat evaluarea externă și au fost aleși în funcție, dar și a celor care nu au fost aleși în funcție prin creșterea valorii de referință de la 2 500 de lei la 3 600 de lei, ceea ce constituie o majorare a salariului cu 44%.
Rectificările la buget au mai vizat majorarea salariilor pentru personalul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și personalul Agenției Resurse Informaționale Juridice prin creșterea valorii de referință de la 19 00 de lei la 2 500 de lei, ceea ce constituie o creștere cu 30%.
Menționăm că, potrivit unei analize a Centrului pentru Resurse Juridice din R. Moldova, un judecător începător primea, în anul 2022, un salariu de peste 20 de mii de lei lunar, iar magistrații Curții Supreme de Justiție – peste 30 000 de lei lunar.






































































