13:24:25 12.04.2024
Stiri

„S-a născut a doua oară”. O pacientă de 50 de ani a fost SALVATĂ de medicii din R. Moldova, grație unui transplant hepatic: „Nu-mi vine a crede că am scăpat de moarte ca prin urechile acului”

Actualitate 22.02.2024 13:53 Vizualizări1663 Autor: Ziarul National
„S-a născut a doua oară”. O pacientă de 50 de ani a fost SALVATĂ de medicii din R. Moldova, grație unui transplant hepatic: „Nu-mi vine a crede că am scăpat de moarte ca prin urechile acului”


O pacientă de 50 de ani s-a „s-a născut a doua oară”, grație unui transplant hepatic realizat de medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Femeia a fost diagnosticată cu ciroză hepatică în stadiu terminal, iar transplantul a fost singura opțiune de salvare. Operația a fost cu atât mai complicată, deoarece femeia a mai suportat un transplant de ficat.

„Prima dată pacienta a fost transplantată în anul 2022, de la donator viu, însă a făcut un rejet de grefă. Câteva săptămâni în urmă am operat-o pentru a doua oară, donatorul fiind în moarte cerebrală. Intervenția a decurs fără incidente”, a menționat prof. Adrian Hotineanu, șeful Catedrei Chirurgie Nr. 2.

Femeia a fost internată în secția Terapie Intensivă Generală, iar ulterior - transferată în Secția Chirurgia hepato-biliopancreatică.

„Am avut un pacient foarte complicat, luând în considerare faptul că acesta a fost al doilea transplant hepatic pentru ea. Însă bolnava a evoluat postoperator destul de bine. De această dată, grefa nouă și-a început funcțiile practic de la câteva ore după intervenție. Perioada aflării în reanimare a decurs fără particularități. Am reușit să o transferăm în secția de profil la a VI-a zi după operație”, a subliniat șefa Secției Terapie Intensivă Generală, Corina Gutium.

Pacienta Mariana spune că acum se simte foarte bine. „Am fost prima în lista de așteptare pentru transplantul de ficat și am fost operată de urgență, deoarece am fost într-o stare foarte gravă. Pielea mea avea culoarea galbenă. Acum am emoții foarte mari. Mă așteaptă acasă soțul și copiii, mă simt foarte bine. Nu-mi vine a crede că am scăpat de moarte ca prin urechile acului”, a mărturisit femeia, citată de SCR „Timofei Moșneaga”.

Menționăm că pacienta a fost externată la domiciliu. Acesta a fost al doilea transplant de ficat realizat de echipa IMSP SCR „Timofei Moșneaga” de la începutul anului curent.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md