12:42:17 26.04.2024
Stiri

Rușii îi amenință pe soldații ucraineni că, după referendumul din Zaporojie, vor fi considerați trupe de ocupație

Actualitate 22.09.2022 17:59 Vizualizări861 Autor: Ziarul National
Rușii îi amenință pe soldații ucraineni că, după referendumul din Zaporojie, vor fi considerați trupe de ocupație  Profimedia


Trupele ucrainene trebuie să părăsească imediat întreaga regiune Zaporojie, în caz contrar, după referendum, vor fi considerate trupe de ocupație, a avertizat Vladimir Rogov, membru în consiliul de administrație a regiunii, potrivit agenției RIA Novosti. Armata rusă ocupă în prezent circa 73% din teritoriul regiunii Zaporojie, restul de 27% fiind sub controlul regimului de la Kiev.

„Forțele armate ale Ucrainei trebuie să părăsească imediat restul regiunii Zaporojie. În caz contrar, după un referendum urmat de retragerea regiunii din Ucraina, declararea independenței și alipirea la Federația Rusă, trupele ucrainene vor fi considerate ca ocupanți, iar orice acțiune a lor - ca o agresiune împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Rogov, citat de RIA.

Pe 19 septembrie, Camerele Publice ale Republicilor Populare Donețk și Lugansk au făcut apel la liderii celor două autoproclamate republici, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, să organizeze imediat referendumuri de de a se uni cu Rusia.

A doua zi, autoritățile din Donețk și Lugansk au anunțat că referendumurile vor avea loc de pe 23 septembrie până pe 27 septembrie. Pe 20 seprembrie, administrațiile din regiunile Herson și Zaporojie au anunțat planuri de a organiza referendumuri la aceeași dată.

Potrivit acestora, alipirea la Rusia le va securiza teritoriile și va restaura dreptatea istorică. În opinia lor, organizarea referendumurilor este extrem de necesară, în contextul actelor de teroare constantă ale autorităților naționaliste din Ucraina și ale statelor NATO, care furnizează arme pentru uciderea civililor, mai scrie RIA.

Şeful AIEA: Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie „continuă se se deterioreze”

Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei) - cea mai mare din Europa - „continuă să se deterioreze”, a avertizat miercuri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, atenţionând că „nu ne putem permite luxul să aşteptăm să se întâmple ceva catastrofal”, potrivit France Presse, preluată de Agerpres.

Grossi s-a exprimat într-o reuniune desfăşurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron.

Directorul AIEA a afirmat că a abordat problema siguranţei centralei din Zaporojie cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit miercuri în marja Adunării Generale a ONU.

„Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme”, a adăugat el. Grossi a avut o întâlnire şi cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, a spus el ulterior într-o conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa „să poată să se deplaseze în curând la Kiev şi poate mai târziu în Rusia".

Nu s-a ajuns deocamdată la niciun acord privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, a recunoscut şeful AIEA, adăugând totuşi că „adevăratele negocieri privind parametrii” acestei zone se află abia „la început”.

Autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat, din nou, zona centralei, asigurând totodată că nivelul de radiaţie nu l-a depăşit pe cel normal. „Chiar şi în cele mai rele condiţii, diplomaţia nu trebuie să se oprească. Ţine de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice şi realiste şi asta este ceea ce încercăm să facem”, a mai spus Rafael Grossi.

La reuniunea amintită, mai multe ţări participante au denunţat „militarizarea” de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), care ameninţă securitatea nucleară. Într-o declaraţie comună adoptată în finalul acesteia, miniştrii de externe ai Germaniei, Canadei, Franţei, Italiei, Regatului Unit şi Ucrainei, precum şi reprezentanţi ai Coreei de Sud, SUA şi Elveţiei au subliniat „cu tărie că militarizarea şi capturarea de către Rusia a centralei nucleare din Zaporojie sunt cauze fundamentale ale ameninţărilor actuale pe planul securităţii şi siguranţei nucleare”.

„Atragem atenţia că riscul crescut al unui accident nuclear va rămâne la nivelul periculos de ridicat atât timp cât Rusia va fi prezentă la uzina din Zaporojie”, afirmă aceştia. La rândul său, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a precizat că obiectivul este „o demilitarizare a centralei în cadrul suveranităţii Ucrainei”. Operatorul public al centralelor nucleare ucrainene, Energoatom, a evocat noi bombardamente miercuri în zona uzinei de la Zaporojie şi a cerut AIEA „acţiuni mai ferme” împotriva Moscovei.

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, lansată la 24 februarie, a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimele luni, pentru care Kievul şi Moscova pasează responsabilitatea de la una la alta, acuzându-se reciproc de şantaj nuclear.

























Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md