Rusia interzice Amnesty International, acuzând-o de susținere a Ucrainei în conflictul cu Moscova


Procurorul general al Rusiei a anunțat, la începutul săptămânii, că a interzis organizația pentru drepturile omului Amnesty International Limited. Aceasta a fost declarată „organizație indezirabilă" și a fost acuzată de susținere a Ucrainei împotriva Rusiei.
Amnesty International, fondată în 1961 și având sediul central la Londra, luptă pentru drepturile omului la nivel global, inclusiv în beneficiul celor considerați prizonieri de conștiință. Conform declarațiilor procurorului rus, biroul londonez al Amnesty International Limited este un "centru de pregătire a proiectelor rusofobe globale". Organizația a fost acuzată că susține Ucraina în conflictul său cu Rusia.
„Organizația face tot posibilul pentru a intensifica confruntarea militară din regiune. Justifică crimele neonaziștilor ucraineni, solicită creșterea finanțării acestora și insistă asupra izolării politice și economice a țării noastre", a menționat procurorul general rus.
Oficialii ruși acuză adesea Ucraina că este dominată de „neonaziști", o acuzație ce este percepută în Ucraina, în Occident și alte regiuni ca fiind propagandă nefondată. Amnesty nu a oferit un comentariu imediat pentru această situație.
Rusia etichetează organizațiile care, conform ei, îi subminează securitatea națională drept „indezirabile". Această clasificare poate atrage pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru cetățenii ruși care colaborează cu sau finanțează astfel de organizații. Printre organizațiile interzise anterior ca fiind indezirabile se numără și Greenpeace, precum și postul de radio RFE/RL, finanțat de guvernul SUA.













































































