22:31:24 24.04.2024
Stiri

„Rosselhoznadzor” permite importul de fructe din Orhei, dar localitățile de acolo nu prea ar avea ce trimite în Rusia: „Potențialul lor de export este de circa un milion de dolari, dar nu m-aș mira ca anul acesta producția să CREASCĂ brusc”

Actualitate 07.10.2022 15:47 Vizualizări2230 Autor: Ziarul National
„Rosselhoznadzor” permite importul de fructe din Orhei, dar localitățile de acolo nu prea ar avea ce trimite în Rusia: „Potențialul lor de export este de circa un milion de dolari, dar nu m-aș mira ca anul acesta producția să CREASCĂ brusc”


Producătorii agricoli din Orhei au primit astăzi undă verde să-și vândă fructele și legumele pe piața rusească. Anunțul a fost făcut în această dimineață, pe site-ul „Rosselhoznadzor”, care precizează că exporturile pot fi reluate chiar de astăzi, 7 octombrie.

În comunicatul publicat de „Rosselhoznadzor” se menționează că, în primă fază, trei producători din Orhei au primit autorizație de a-și vinde marfa pe piața rusească. Este vorba despre „Petru Maler GȚ”, Laur Matei SRL și RUSMILIUD SRL, care pot relua exporturile începând cu 7 octombrie. Potrivit părții ruse, decizia a fost luată ca urmare a discuțiilor purtate cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, și după examinarea situației din punct de vedere fitosanitar în regiunea respectivă.

„Importul de la cele trei întreprinderi moldovenești vor fi efectuate în condițiile unor controale de laborator amănunțite. Dacă se va confirma că produsele din raionul Orhei corespund normelor fitosanitare, „Rosselhoznadzor” va examina posibilitatea extinderii listei producătorilor din această regiune, care vor putea exporta în Rusia”, se menționează în comunicat.

Analistul economic Veaceslav Ioniță anticipează că raionul Orhei, având „cea mai bună situație fitosanitară” în acest an, poate deveni și „cel mai mare producător de mere”.

„Dacă e să vorbim serios, R. Moldova produce anual, potrivit datelor Biroului National de Statistica, circa 320 de mii de tone de mere. Datele asociațiilor de profil indică o producție medie anuala de 450 - 500 de mii de tone. Cei mai mari producători sunt raioanele Briceni cu 27,7%, urmat de Soroca - 10,2%, Edineț - 9,3% și Ocnița - 8,1%. Împreună, cele patru raioane produc mai mult decât restul republicii. Orhei se afla pe locul zece, cu o cotă de 2,6% sau de zece ori mai puțin decât liderul raionul Briceni. Deci, potențialul lor de export este de circa un milion de dolari”, a menționat Ioniță.

Totuși, sursa citată nu exclude creșterea bruscă a „producției de mere” în raionul Orhei.

„Dar nu m-aș mira dacă în acest an producția de mere din raionul Orhei poate creste brusc de la media de 8,4 - 12 mii de tone anual la cel puțin 100 - 150 de mii tone”, a conchis Ioniță.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md