10:51:07 04.12.2022
Stiri

„Rosselhoznadzor” permite importul de fructe din Orhei, dar localitățile de acolo nu prea ar avea ce trimite în Rusia: „Potențialul lor de export este de circa un milion de dolari, dar nu m-aș mira ca anul acesta producția să CREASCĂ brusc”

Actualitate 07.10.2022 15:47 Vizualizări1937 Autor: Ziarul National
„Rosselhoznadzor” permite importul de fructe din Orhei, dar localitățile de acolo nu prea ar avea ce trimite în Rusia: „Potențialul lor de export este de circa un milion de dolari, dar nu m-aș mira ca anul acesta producția să CREASCĂ brusc”


Producătorii agricoli din Orhei au primit astăzi undă verde să-și vândă fructele și legumele pe piața rusească. Anunțul a fost făcut în această dimineață, pe site-ul „Rosselhoznadzor”, care precizează că exporturile pot fi reluate chiar de astăzi, 7 octombrie.

În comunicatul publicat de „Rosselhoznadzor” se menționează că, în primă fază, trei producători din Orhei au primit autorizație de a-și vinde marfa pe piața rusească. Este vorba despre „Petru Maler GȚ”, Laur Matei SRL și RUSMILIUD SRL, care pot relua exporturile începând cu 7 octombrie. Potrivit părții ruse, decizia a fost luată ca urmare a discuțiilor purtate cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, și după examinarea situației din punct de vedere fitosanitar în regiunea respectivă.

„Importul de la cele trei întreprinderi moldovenești vor fi efectuate în condițiile unor controale de laborator amănunțite. Dacă se va confirma că produsele din raionul Orhei corespund normelor fitosanitare, „Rosselhoznadzor” va examina posibilitatea extinderii listei producătorilor din această regiune, care vor putea exporta în Rusia”, se menționează în comunicat.

Analistul economic Veaceslav Ioniță anticipează că raionul Orhei, având „cea mai bună situație fitosanitară” în acest an, poate deveni și „cel mai mare producător de mere”.

„Dacă e să vorbim serios, R. Moldova produce anual, potrivit datelor Biroului National de Statistica, circa 320 de mii de tone de mere. Datele asociațiilor de profil indică o producție medie anuala de 450 - 500 de mii de tone. Cei mai mari producători sunt raioanele Briceni cu 27,7%, urmat de Soroca - 10,2%, Edineț - 9,3% și Ocnița - 8,1%. Împreună, cele patru raioane produc mai mult decât restul republicii. Orhei se afla pe locul zece, cu o cotă de 2,6% sau de zece ori mai puțin decât liderul raionul Briceni. Deci, potențialul lor de export este de circa un milion de dolari”, a menționat Ioniță.

Totuși, sursa citată nu exclude creșterea bruscă a „producției de mere” în raionul Orhei.

„Dar nu m-aș mira dacă în acest an producția de mere din raionul Orhei poate creste brusc de la media de 8,4 - 12 mii de tone anual la cel puțin 100 - 150 de mii tone”, a conchis Ioniță.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 183 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 0 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md