România și aliații condamnă ferm atacurile cibernetice orchestrate de GRU: stabilitatea și democrația, sub asediu rus


Organizația NATO și Uniunea Europeană au condamnat activitățile cibernetice ostile, desfășurate de entități subordonate Serviciului Militar de Informații al Federației Ruse (GRU). Aceste acțiuni au avut ca țintă mai multe state membre ale NATO și UE, inclusiv România. Ministerul Afacerilor Externe transmite că GRU a vizat instituții publice, operatori de infrastructură critică și alte entități de pe teritoriul Alianței și Uniunii Europene, având scopul de a submina stabilitatea și reziliența democratică a acestora și de a descuraja sprijinul acordat Ucrainei.
România condamnă ferm aceste activități cibernetice ostile și susține evaluarea NATO și UE, care subliniază ignorarea de către Federația Rusă a cadrului normativ pentru comportamentul responsabil în spațiul cibernetic, stabilit la nivelul ONU. "Facem apel la respectarea de către Federația Rusă a obligațiilor sale internaționale. România este solidară cu ceilalți Aliați, membri UE și cu partenerii afectați de aceste activități", subliniază oficialii MAE în cadrul unui comunicat de presă. Aceștia mai anunță că țara noastră va continua să se implice activ în eforturile la nivel aliat, european și internațional pentru a preveni și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare.
Ministrul Oana Țoiu a transmis, de asemenea, că "agresiunea Rusiei nu se oprește doar la linia frontului. Ea vizează și interferența în sectoare critice ale statelor, afectând fundația proiectului european. Democrația României și a altor state rezistă acestor încercări de destabilizare".
Consiliul Nord-Atlantic a făcut publică o declarație de condamnare a acțiunilor cybernetice ostile ale Rusiei. În paralel, Înaltul Reprezentant al UE a emis în numele Uniunii Europene o declarație prin care condamnă campaniile hibride ale Federației Ruse (>ipn.md). GRU dispune de un program cibernetic avansat și unități militare care desfășoară campanii cibernetice maligne la nivel internațional.
La Summit-ul NATO din 2021, Aliații au aprobat o nouă Politică Cuprinzătoare de Apărare Cibernetică, angajându-se să folosească toate capabilitățile pentru a descuraja și contracara amenințările cibernetice în timp de pace, criză și conflict.








































































