România se implică în REFORMAREA JUSTIȚIEI din R. Moldova. Președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților: „Suntem ROMÂNI cu toții și am venit aici în calitate de români la români. Sunt onorată de tot sprijinul pe care pot să-l acord”


R. Moldova și România vor colabora pentru privește armonizarea legislației naționale pe dimensiunea reformei justiției. Acest lucru a fost convenit astăzi, la Chișinău, în cadrul ședinței comune a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova și Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României.
„Întreaga delegație a Comisiei juridice din România este pentru prima dată în R. Moldova. Pentru noi este o zi simbolică și emotivă, deoarece pe parcursul întregii săptămâni în fiecare zi vom avea întâlniri bilaterale cu omologii din Parlamentul României. Începând de astăzi, avem o obligație morală să continuăm ședințele comune ale Comisiilor juridice, deoarece R. Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de un ajutor frățesc ce ține de armonizarea legislației. De asemenea, suntem într-o procedură complexă de reformare a justiției aici la Chișinău. Știm că România are o experiență vastă pe dimensiunea reformei în domeniul legislației conexe. De asemenea, pentru noi este o plăcere să știm că avem alături parteneri atât de dedicați și parteneri fideli cauzei românești, cu atât mai mult că ieri a fost promulgată legea denumită simbolic „legea limbii române”. Iar limba română este una din limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a declarat vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova, Veronica Roșca, în cadrul unei conferințe de presă comună cu președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României, Laura Vicol.
De partea cealaltă, Laura Vicol a recunoscut că se află pentru prima dată în R. Moldova și la un moment dat s-a întrebat de ce a plecat la Chișinău „de la zboruri externe”.
„Sunt onorată să mă aflu pentru prima dată în Chișinău, în R. Moldova. Vă spun cu mâna pe inimă că mă simt acasă. Chiar mă întrebam de ce trebuie să plec spre Chișinău de la zboruri externe, pentru că prima mea tendință, atunci când am intrat în aeroport, a fost să mă duc la zboruri interne. Am salutat cu sufletul această decizie istorică de a recunoaște limba română ca limbă oficială în R. Moldova, pentru că ați reparat o minciună sovietică, ați îndreptat o nedreptate și sunt extraordinar de mândră pentru acest lucru. Este o modificare extrem de importantă pentru noi toți. Ne desparte Prutul, dar suntem același sânge și avem aceleași rădăcini. Suntem români cu toții și am venit aici în calitate de români la români.
Sunt onorată de tot sprijinul pe care pot să-l acord. Am avut o ședință comună între cele două comisii, cu rezultate foarte bune. Cu siguranță că vom continua această colaborare. Aveți o echipă de oameni extraordinari, oameni fermi, oameni integri, oameni loiali R. Moldova și oameni care vor să facă aceste schimbări așteptate de peste 30 de ani. Eu sunt convinsă că se va ajunge în curând la un rezultat extraordinar pentru toți oamenii. Noi pentru oameni muncim, pentru oameni suntem aici, deoarece pe oameni îi reprezentăm”, a declarat Laura Vicol.











































































