07:03:29 17.06.2024
Stiri

România SALUTĂ semnarea „Pactului pentru Europa” de către 12 partide din R. Moldova. „A sosit momentul ca și R. Moldova să facă parte din UE. Dacă ne uităm spre Est, vedem cum Moscova calcă în picioare pacea și regulile internaționale în fiecare zi”

Actualitate 26.05.2024 13:27 Vizualizări1913 Autor: ZiarulNational
România SALUTĂ semnarea „Pactului pentru Europa” de către 12 partide din R. Moldova. „A sosit momentul ca și R. Moldova să facă parte din UE. Dacă ne uităm spre Est, vedem cum Moscova calcă în picioare pacea și regulile internaționale în fiecare zi”


Semnarea „Pactului pentru Europa” de către 12 formațiuni politice din R. Moldova reprezintă un moment de o simbolistică deosebită, care demonstrează că Uniunea Europeană (UE) nu are culoare politică, a declarat astăzi Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, după ce reprezentanții partidelor respective și-au luat angajamentul de a face front comun pentru a duce R. Moldova în familia europeană.

„Este un moment de o simbolistică deosebită. UE nu are culoare politică. UE are culoarea libertății, a păcii și a prosperității, iar astăzi, aici, la Chișinău, sunt martorul unei dovezi incontestabile a faptului că UE nu are culoare politică. Am asistat cu satisfacție la încă o etapă foarte importantă pentru parcursul european al R. Moldova. E un moment în care forțele politice, care doresc un viitor prosper și care doresc pace pentru cetățenii R. Moldova și-au luat un angajament deloc simplu. Un angajament care reclamă cooperare și efort comun. Un angajament care reclamă, înainte de toate, interesul cetățeanului, viitorul european al locuitorilor din R. Moldova indiferent de etnie, de religie sau limba pe care o vorbesc”, a declarat diplomatul român la ceremonia de semnare a „Pactului pentru Europa”.

Citește și: DOC, VIDEO // „Pactul pentru Europa”, SEMNAT de 13 partide politice din R. Moldova. Ce prevede documentul ISTORIC și ce angajamente și-au luat semnatarii

Potrivit lui Cristian-Leon Țurcanu, în R. Moldova „bat inimi europene”, iar politicienii au datoria să satisfacă cerințele oamenilor.

„Aici, în R. Moldova, bat inimi europene, iar politicienii au datoria fundamentală de a respecta aspirațiile cetățenilor și de a îndeplini dorințele lor. UE, visul european sunt deasupra ideologiilor politice, iar acest lucru a fost dovedit cu prisosință de Declarația de la Snagov din 1995 prin care principalele forțe politice de stânga, de centru și de dreapta s-au angajat să aducă România în UE. Iar astăzi, cu 29 ani mai târziu, vedem cu toții rezultatele. Oricine ar trece Prutul poate vedea cu ochii proprii ce înseamnă UE – pace, stabilitate, un trai mai bun, educație și sănătate la standarde europene, dezvoltare economică, infrastructură de calitate. Dar, în primul rând, vede respect pentru fiecare individ, respect pentru fiecare comunitate, vede tradițiile și moștenirea din străbuni protejate”, a spus diplomatul.

În același timp, cetățenii R. Moldova au fost îndemnați să privească și spre Est pentru a face comparație.

„Dar dacă ne uităm spre Est, vedem un război nedrept, ilegal, crud și ilegitim dus de Rusia împotriva prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Dacă ne uităm spre Est, vedem cum Moscova calcă în picioare pacea și regulile internaționale în fiecare zi. Vedem cum neutralitatea este disprețuită, istoria este răstălmăcită și identitatea noastră pusă la îndoială. Cetățenii R. Moldova sunt europeni la fel ca și orice cetățean al UE, fie el din Franța, Danemarca sau din România. Împărtășim aceeași istorie, tradiții și, în primul rând, un atașament profund pentru pace și un viitor prosper în libertate. Un viitor pe care să-l decidem noi înșine”, a punctat Ambasadorul Țurcanu.

Acum a sosit timpul ca politicienii să lase la o parte ceea ce-i dezbină și să ducă R. Moldova în UE, este convins diplomatul.

„Dacă cetățenii R. Moldova sunt europeni, atunci a sosit momentul ca și R. Moldova să facă parte din UE. Acest lucru cade în sarcina dvs. (a politicienilor n.r.). Fiindcă aderarea la UE nu înseamnă efortul unui singur partid sau al unei alianțe. E vorba de un efort conjugat al tuturor celor care doresc un viitor mai bun pentru oamenii de pe aceste meleaguri. Sunt încrezător că această dorință pentru pace și prosperitate va fi clar exprimată de către toți cetățenii la referendumul din 20 octombrie. E un referendum despre generațiile care ne urmează. Să fie într-un ceas bun”, a conchis Cristian-Leon Țurcanu.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 690 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md