06:59:53 17.06.2024
Stiri

DOC, VIDEO // „Pactul pentru Europa”, SEMNAT de 12 partide politice din R. Moldova. Ce prevede documentul ISTORIC și ce angajamente și-au luat semnatarii

Actualitate 26.05.2024 11:11 Vizualizări2421 Autor: ZiarulNational
DOC, VIDEO //  „Pactul pentru Europa”, SEMNAT de 12 partide politice din R. Moldova. Ce prevede documentul ISTORIC și ce angajamente și-au luat semnatarii


„Pactul pentru Europa”, un document similar semnat de clasa politică din România în 1995 la Snagov, este semnat astăzi de 12 partide din R. Moldova.

Reprezentanții formațiunilor respective au menționat că e vorba de un document istoric și că își asumă sincer angajamentul să depună toate eforturile pentru a duce R. Moldova în Uniunea Europeană.

La ceremonia de semnare a „Pactului pentru Europa” au participat, de asemenea, Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.

Documentul este semnat de următoarele partide:

1. Partidul Verde Ecologist din Moldova;

2. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);

3. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM);

4. Partidul Social Democrat European (PSDE);

5. Partidul Național Liberal (PNL);

6. Partidul Puterea Oamenilor;

7. Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN);

8. Platforma DA;

9. Partidul Schimbării;

10. Liga Orașelor și Comunelor;

11. Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare (CUB);

12. Partidul Politic „Voința Poporului”.
Din partea PAS, partidul aflat la guvernare, documentul a fost semnat de secretarul general al formațiunii, Artur Mija.

„Semnarea acestui pact este un eveniment important, dar este mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile individuale ale fiecărui cetățean. PAS semnează astăzi Pactul pentru Europa și ne exprimăm convingerea că acest eveniment este doar primul dintr-o serie de acțiuni consecvente, dezinteresate de a oferi cetățenilor R. Moldova o viață mai bună, aici, acasă, în Moldova europeană”, a declarat Mija.

Copreședintele Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujoreanu, consideră că ziua de 26 mai va deveni una istorică. „Această zi va fi reamintită peste ani ca zi a unității, o zi în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte, o zi în care a primat interesul național și dorința sinceră a concetățenilor noștri de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene”, a punctat Bujoreanu.

Reprezentantul MAN, Gaik Vartanean, a ținut să sublinieze că acest document nu înseamnă susținerea unui partid: „Acest pact semnat de MAN nu înseamnă susținerea unui partid sau a unui candidat, dar este pentru ideea națională de integrare europeană la care avem foarte mult de lucrat, unde sunt deocamdată mai multe restanțe și suntem pentru a accelera procesele pentru aderarea țării, dar nu în detrimentul cetățenilor și statului R. Moldova”.

Președintele CUB, Igor Munteanu, crede că acest pact este expresia unității naționale. „În opinia CUB, acest Pact pentru Europa este în primul rând un angajament pentru transformare. Republica Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare prin stat de drept prin reguli și legislație pentru fiecare cetățean și prin cât mai multe coeziune interne. Pactul este expresia unității naționale pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în R. Moldova”.Liderul Partidul Schimbării, Ștefan Gligor, crede că diferențele trebuie lăsate la o parte și toți să tragă în aceeași direcție.

„Este important să avem o viziune, o direcție clară in jurul căreia există o coeziune. Este momentul pentru întreaga societate, pentru fiecare cetățean să susțină un obiectiv care trebui să devină strategic și național, integrarea europeana a R. Moldova. Acum e timpul să lăsăm diferențele deoparte când vine vorba de integrarea europeană”, a spus Gligor.Și președintele PSDE, Ion Sula, este convins că astăzi se scrie istorie la Chișinău.

„Cetățenii așteaptă de la noi acțiuni concrete, nu retorici populiste! De aceea, este extrem de important că, deși suntem partide cu viziuni diferite, am demonstrat înțelepciunea și maturitatea de a lăsa la o parte divergențele și de a ne uni pentru o cauză importantă. În fața provocărilor actuale, unitatea noastră devine o necesitate urgentă. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate și să lucrăm împreună! Pactul pentru Europa este un manifest al voinței noastre de a deveni parte a marii familii europene, de a promova pacea și stabilitatea și de a asigura un viitor luminos pentru generațiile viitoare. Doar printr-o colaborare sinceră și un dialog deschis putem depăși provocările și putem construi o societate mai solidă și mai dreaptă pentru toți cetățenii noștri. Viitorul R. Moldova este în UE, unde oamenii noștri vor găsi securitate, democrație și prosperitate! Astăzi, semnăm un pact nu doar pe hârtie, ci un angajament de suflet pentru un destin comun și un viitor mai bun”, a subliniat liderul social-democrat.
Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, crede că semnarea documentului va avea impact pozitiv și în ceea ce privește demararea negocierilor de aderare la UE.

„Este unul din puținele momente când clasa politică de la Chișinău se unește pentru ceva, nu împotriva cuiva. Exemplul României a fost un model pentru noi. Sigur, în R. Moldova avem mici diferențe și foarte mulți politicieni, cetățeni văd integrarea europeană într-un mod diferit. Noi am reușit să demonstrăm că putem lucra, să demonstrăm că este doar un prim pas, că ulterior urmează să cădem de acord nu cu ce facem mai departe, dar cum facem realizarea acestui obiectiv major, inclusiv prin dialog, căutare de consens și alte principii extrem de importante”.

Reprezentantul Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei, Fadei Nagacevschi, a criticat voalat actuala guvernare, iar ulterior a dat asigurări că formațiunea condusă de Ion Chicu își dorește că R. Moldova să iasă din această „zonă gri a istoriei”.

„Sunt onorat prezint PCDM la un eveniment de importanță națională, la un eveniment de manifestare a maturității politice, la un eveniment de formalizare a consensului politic larg cu privire la un subiect, care reprezintă un deziderat de importanță istorică, un deziderat privind ieșirea R. Moldova din zona gri a istoriei și revenirea în spațiul european prin integrarea în UE”.

Președintele Partidul Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu, crede că semnarea acestui document este un moment de cotitură în politica din R. Moldova și un semnal pentru cetățeni.

„Sunt încântat că mai multe politice și-au lăsat orgoliile personale, interesele înguste și au făcut un prim pas pentru a declara întregii țări și lumi că R. Moldova este o țară europeană, iar singura cale a țării este civilizația și lumea europeană. Astăzi este un eveniment foarte important pentru toată societatea R. Moldova, să arătăm că noi, 13 partide, putem sta la o masă de dialog, să promitem oamenilor că lucrurile pot fi schimbate”, a declarat Codreanu.

„Acest Pact este și un îndemn, este o bună consolidare a cetățenilor R. Moldova pentru integrarea în UE. Noi dorim să fim membri cu toate drepturile depline în familia UE și această dorință o dorim într-un timp cât mai scurt. PNL spune că cel mai scurt drum pentru a adera la UE este reîntregirea cu România. De la această tribună, permiteți-mi să îndemn forțele politice, cetățenii să muncim mult și pe această cale”, a menționat liderul PNL din R. Moldova, Mihai Severovan.

Președintele Partidul Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi, crede că R. Moldova nu are altă alternativă decât să se alăture UE: „Este un drum deloc ușor, dar altul nu există. Pe parcursul a 30 de ani, unii politicieni iresponsabili, cu abordări provinciale, au supus populația R. Moldova stresului variind din extrema stângă în extrema dreaptă. Partenerii noștri din Țările Baltice au ales calea cea dreaptă, avansând an de an și acum sunt parte a lumii civilizate. Să fim uniți și vom avea izbândă”.

„Acest eveniment este așteptat demult. Aceasta reprezintă voința poporului. Poporul vrea să se unească oamenii care văd și știu ce trebuie de făcut, pot să facă. Deosebirile între noi, cei care suntem semnatari ai acestui document sunt nu în aspect strategic, strategia este integrarea europeană pentru toți. Eu voi semna acest Pact, fiind convins că respect voința poporului”, a declarat liderul Partidului Voința Poporului, Ștefan Urîtu.
Stiri relevante
16.06.2024 10:22 690 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md