02:20:46 27.04.2024
Stiri

România ajută R. Moldova să-și vaccineze vulpile contra RABIEI: Momeli vaccinale, distribuite cu avionul. ATENȚIONAREA ANSA pentru populație, valabiă pentru următoarele două săptămâni

Actualitate 23.06.2022 08:12 Vizualizări1049 Autor: Ziarul National
România ajută R. Moldova să-și vaccineze vulpile contra RABIEI: Momeli vaccinale, distribuite cu avionul. ATENȚIONAREA ANSA pentru populație, valabiă pentru următoarele două săptămâni


Momeli vaccinale distribuite pe cale aeriană pentru a vaccina vulpile de pe teritoriul R. Moldova contra rabiei. Campania demarează joi, 23 iunie, cu sprijinul României, într-un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană.

Momelile sunt distribuite din avion, care decolează de pe Aeroportul Mărculești, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 de momeli per kilometru pătrat, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacuri, râuri și a drumurilor naționale.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă restricționarea, timp de două săptămâni după distribuirea momelilor, circulației libere a câinilor şi pisicilor în zonele respective, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care au fost distribuite momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

De asemenea, ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice, dar, în cazul consumului accidental, vaccinul nu este dăunător pentru câini și pisici.


„Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc. Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită. Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă”, sunt instrucțiunile ANSA pentru populație.

Amintim că UE a oferit un grant R. Moldova pentru măsuri de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanță de 50 km de la hotar cu România în interiorul R. Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul republicii. Principalul obiectiv al proiectului este diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023.

Amintim că o asemenea campanie de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova a fost desfășurată și în anul 2021.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md