10:58:13 04.12.2023
Stiri

România a sprijinit R. Moldova încă din primele ore ale războiului din Ucraina. Ambasadorul Victor Chirilă: „Fără România nu am fi putut să facem față acelui flux mare de refugiați”

Actualitate 24.11.2022 12:37 Vizualizări786 Autor: Ziarul National
România a sprijinit R. Moldova încă din primele ore ale războiului din Ucraina. Ambasadorul Victor Chirilă: „Fără România nu am fi putut să facem față acelui flux mare de refugiați” psnews.ro


România a sprijinit R. Moldova încă din primele ore ale războiului din Ucraina, a declarat Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, într-un interviu pentru psnews.ro.

Diplomatul a subliniat sprijinul acordat de România și alți parteneri europeni în contextul ramificațiilor războiului din Ucraina – criza refugiaților, criza energetică și criza socială, afirmând că asistența a fost una semnificativă încă din primele zile ale războiului din Ucraina.

„Sprijinul a fost din primele zile ale acestui război, atunci când lumea întreagă a văzut cum Republica Moldova, cu puținele resurse pe care le avem, am știut cum să-i primim pe refugiații care fugeau din calea acestui tăvălug al războiului declanșat de Federația Rusă. Am primit peste 650 000 de refugiați. O bună parte din ei au rămas în Republica Moldova, actualmente avem 85 000 de refugiați. Acest lucru a convins partenerii noștri, care aveau deja o simpatie pentru Republica Moldova, să ne acorde nu doar simpatie politică și afectivă, empatie, dar să ne acorde și asistență financiară foarte mare și în primul rând acest lucru l-a făcut România, partenerul nostru numărul unu din Uniunea Europeană.

România este partenerul nostru necondiționat pentru independență, democrație și pentru calea pe care am ales-o, adică integrarea în Uniunea Europeană prin România. Fără România de exemplu nu am fi putut să facem față acelui flux mare de refugiați. Deci am beneficiat de o asistență majoră din primele ore și din primele zile ale acestui război și ale acelei crize a refugiaților.

De asemenea, datorită României și împreună cu alți doi parteneri importanți pentru noi, Germania și Franța, am reușit să lansăm acea platformă de sprijin pentru Republica Moldova, care recent, la 21 noiembrie a avut cea de-a treia reuniune și au fost acumulate resurse substanțiale, în mare parte donații, desigur și credite pentru a face față acelei crize energetice și sociale.

România ne-a oferit, pentru a face față crizei energetice, păcură, lemne în cantități substanțiale, dar și energie. România asigură între 80-90%, depinde de orele de vârf. Prețurile la gaz au crescut de șapte ori”, a spus Victor Chirilă la „Puterea Știrilor”.

Totodată, acesta a vorbit și despre perspectivele europene ale R. Moldova, spunând că țara își continuă reformele democratice. În viziunea acestuia, răspunsul dat de societatea moldoveană în contextul crizei refugiaților ucraineni a cântărit mult în decizia statelor membre UE de a oferit R. Moldova statutul de țară candidat pentru o posibilă aderare viitoare.

„Ne confruntăm cu aceste crize multiple, generate și adâncite de acest război, dar, nu am uitat nici o clipă de implementarea reformelor democratice, reformelor în domeniul justiției în special, esențiale pentru continuarea parcursului nostru european, pentru a-i convinge pe partenerii noștri din UE că noi merităm mai mult, să devenim într-o zi membri ai UE. Ne bucură mult că partenerii noștri ne-au înțeles. Ne-au oferit statutul de candidat, iar acest lucru nu s-a întâmplat doar din cauza acestei agresiuni, dar se datorează în mare parte răspunsului pe care societatea noastră le-a dat acestei agresiuni. Acest lucru i-a convins pe partenerii noștri europeni că împărtășim valorile europene nu doar prin vorbe, dar și prin fapte. Cu resursele sale puține, Republica Moldova a arătat că poate face multe”, a conchis Victor Chirilă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md