06:05:32 24.04.2024
Stiri

Rolul neașteptat și surprinzător al pliculețelor de silicagel: Motive pentru a le păstra, nu a le arunca

Actualitate 24.02.2024 19:38 Vizualizări1675 Autor: Ziarul National
Rolul neașteptat și surprinzător al pliculețelor de silicagel: Motive pentru a le păstra, nu a le arunca


Aceste mici pliculețe conțin silicagel, un desicant, adică o substanță care absoarbe umezeala din aer. Ele sunt incluse în diverse ambalaje pentru a proteja produsele de deteriorare cauzată de umiditate.

Umiditatea este unul dintre cei mai mari dușmani ai hârtiei. Documentele importante, fotografiile de familie și cărțile pot suferi degradări ireversibile dacă sunt expuse pentru perioade îndelungate la umiditate. Plasând câteva pliculețe de silicagel între paginile cărților sau în cutiile cu documente și albume foto, se poate preveni îngălbenirea, mucegaiul și deteriorarea acestora.

Protejarea Electronice

Apa și electronicele nu fac o pereche bună. Telefoanele mobile, căștile, camerele foto și alte gadgeturi electronice sunt extrem de susceptibile la daune provocate de umezeală. Păstrarea unui pliculeț de silicagel în husa sau în cutia dispozitivului poate ajuta la prelungirea duratei de viață a acestuia, prevenind coroziunea și acumularea de condens.

Prevenirea Ruginei și Coroziunii

Instrumentele, lamele de ras, articolele de pescuit și chiar bijuteriile pot rugini sau se pot coroda în timp, dacă sunt păstrate în condiții de umiditate crescută. Introducerea pliculețelor de silicagel în cutiile sau sertarele în care sunt păstrate aceste obiecte poate preveni deteriorarea lor, menținându-le într-o stare optimă pentru utilizare.

Extinderea Duratei de Viață a Produselor din Piele

Articolele din piele, precum încălțămintea, gențile și jachetele, sunt predispuse la crăpare și uscare atunci când sunt expuse la umiditate excesivă. Păstrarea pliculețelor de silicagel în apropierea acestor articole poate ajuta la menținerea flexibilității și aspectului lor estetic.

Grădinărit și Conservarea Semințelor

Pasionații de grădinărit cunosc importanța păstrării semințelor în condiții optime pentru a asigura o germinație eficientă. Silicagelul poate juca un rol crucial în absorbția umidității excesive, prevenind astfel mucegaiul și alte probleme care pot afecta viabilitatea semințelor.

Cum se pot recondiționa pliculețele de silicagel după utilizare

După ce pliculețele de silicagel și-au îndeplinit scopul de a absorbi umiditatea, ele pot fi recondiționate și reutilizate de mai multe ori. Iată două metode simple:

Reabilitarea termică folosind cuptorul clasic: O nouă viață pentru pliculețele de silicagel

 • Preîncălziți cuptorul la 100°C.
 • Așezați pliculețele de silicagel pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament.
 • Introduceți tava în cuptor timp de 10-15 minute, până când silicagelul se usucă complet.
 • Lăsați pliculețele să se răcească complet înainte de a le reutiliza.

2. Utilizarea microundelor:

 • Așezați pliculețele de silicagel pe o farfurie rezistentă la microunde.
 • Introduceți farfuria în cuptorul cu microunde la putere maximă timp de 2-3 minute, până când silicagelul se usucă complet.
 • Lăsați pliculețele să se răcească complet înainte de a le reutiliza.

  Sfaturi
  • Asigurați-vă că pliculețele de silicagel sunt complet uscate înainte de a le reutiliza. Umiditatea reziduală poate deteriora produsele pe care le protejați.
  • Nu reutilizați pliculețele de silicagel care au fost contaminate cu substanțe chimice, lichide sau alimente.
  • Puteți utiliza un indicator de umiditate pentru a verifica dacă pliculețele de silicagel sunt încă eficiente. Indicatorul va schimba culoarea de la albastru la roz când silicagelul este saturat cu umiditate.

   Deși adesea ignorate sau aruncate fără a doua gândire, pliculețele de silicagel oferă o gamă largă de utilizări practice care pot îmbunătăți calitatea vieții noastre de zi cu zi și ne pot ajuta să protejăm și să prelungim durata de viață a multor articole de valoare. Prin urmare, data viitoare când întâlniți aceste pliculețe, în loc să le aruncați, gândiți-vă cum le puteți folosi pentru a vă proteja bunurile prețioase. Redescoperirea și reutilizarea lor nu doar că demonstrează responsabilitate față de mediu, dar evidențiază și ingeniozitatea umană în găsirea de soluții la problemele cotidiene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md