06:59:23 14.05.2025
Stiri

RISC // SARCINA ȘI FUMATUL

Știri 01.11.2015 15:21 Vizualizări1356
RISC // SARCINA ȘI FUMATUL

Risc // Una dintre cele mai puternice cauze ale problemelor de sănătate în timpul sarcinii este fumatul

Monoxidul de carbon și nicotina furnizate de țigarete traversează cu ușurință placenta, regăsindu-se în concentrații mai mari în sângele fătului decât în cel al mamei.

Iată care sunt consecințele pe care gravidele le pot suferi, dacă nu reușesc să renunțe la acest viciu dăunător pentru bebeluș și pentru ele însele: nașterea prematură, greutatea mică la naștere sau chiar decesul bebelușului în pântec.

Viitoarele mămici se confruntă cu amenințări mult mai importante pentru sănătate dacă fumează, decât dacă ar suferi de alte afecțiuni, precum diabetul sau hipertensiunea arterială.

Suferințele provocate de fumat în timpul sarcinii

Copiii mamelor fumătoare au la naștere o greutate mai mică și, prin urmare, au mai puține șanse să lupte împotriva infecțiilor și a altor afecțiuni. De asemenea, fumatul crește riscul nașterilor premature și al sarcinilor extrauterine.

Medicii au constatat că fumatul în perioada de graviditate îngroașă placenta, fenomen care poate conduce la ruperea acesteia (placenta previa). Femeile fumătoare se expun totodată unui risc sporit de avort spontan. Fumul de țigară conține peste 4 000 de substanțe, din care aproximativ 30 au fost identificate ca fiind nocive, restul aflându-se în cercetări.

·Cianidele afectează metabolismul vitaminelor B, C și al calciului.

·Monoxidul de carbon blochează transportul de oxigen de către hemoglobină și oxigenarea celulelor.

·Lipsa oxigenării determina îngroșarea placentei, deci a țesuturilor fetale care, astfel, se dezvoltă greu.

·Nicotina produce efecte cardiovasculare similare stresului, prin stimularea eliberării de mediatori de stres. Aceștia reduc irigarea cu sânge a organelor interne și a placentei, fapt care duce la întârzierea dezvoltării fetale.

Fumatul în timpul sarcinii poate avea efecte negative permanente asupra activității cerebrale a fătului. Copiii mamelor fumătoare s-ar putea confrunta cu dificultăți de învățare, probleme comportamentale și un IQ scăzut.

Renunțarea la fumat în timpul sarcinii

Renunțarea la fumat ar fi bine să se facă înainte de a rămâne însărcinată sau imediat după. Nu este niciodată prea târziu să te oprești din fumat. Fiecare țigară în minus îl va ajuta pe bebelușul tău. Renunțând, chiar și în al treilea trimestru, crești șansele ca micuțul să nu sufere de sindromul morții subite. Dacă abandonezi obiceiul în ultima lună, vei asigura oxigenarea corectă a fătului în timpul nașterii.

Fumatul în timpul sarcinii, consecințe după naștere

Cercetătorii norvegieni au constatat că toți copiii expuși în perioada intrauterină la fumatul pasiv se pot îmbolnăvi de astm și pot avea probleme respiratorii în timpul vieții. Unele toxine rămân în corpul fumătorului, ceea ce înseamnă că după naștere pot fi prezente și în laptele matern. Dacă nu vei renunța nici în timpul alăptării la fumat, nou-născutul va deveni fumător pasiv, fapt care îi va afecta dezvoltarea în continuare. Același lucru este valabil și dacă bebelușul este expus la fum de țigară de la alți fumători din jur.

Copiii născuți din mame fumătoare vor avea o predispoziție crescută de a adopta același viciu de la vârste fragede. Toate aceste consecințe grave justifică orice efort de abandonare a fumatului în timpul sarcinii.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte