Reuniunea de la Bruxelles: Moldova face progrese majore pentru integrarea energetică în Uniunea Europeană


Săptămâna anterioară a avut loc la Bruxelles o reuniune de screening bilateral dedicată acquis-ului Uniunii Europene în domeniul energetic. Aceasta s-a concentrat pe Capitolul 15 – Energie și Capitolul 21 – Rețele Transeuropene în energie, marcând un alt pas crucial în direcția aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Evenimentul a adunat reprezentanți din instituțiile cheie moldovene implicate în procesul de negociere, inclusiv Biroul pentru Integrare Europeană, Ministerul Energiei și SA Moldelectrica, împreună cu experți din Uniunea Europeană. Delegația moldoveană a fost condusă de Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, iar prezentările au fost susținute de secretarii de stat ai Ministerului Energiei, care au expus reformele realizate și planurile de viitor pentru, a armoniza, legislația cu cea europeană.
„Pentru Capitolul 15, legat de energie, și Capitolul 21, privind rețelele transeuropene, echipa ministerială a pregătit 14 prezentări ce acoperă stocuri de securitate, energie electrică, coduri de rețea, energie nucleară și guvernanță. Multe dintre regulamentele europene au fost deja integrate în legislația națională, restul fiind în curs de implementare”, a subliniat Cristina Pereteatcu, Secretarul de stat, și lider al grupului de lucru pe Capitolul 15 de negociere.
În discuții s-au remarcat progresele considerabile ale Republicii Moldova în aplicarea normelor europene în energia. Ultimul Pachet de Extindere al Comisiei Europene a apreciat Capitolul 15 ca fiind cel mai avansat.
„Liberalizarea totală a pieței energetice conform modelului european va permite consumatorilor să-și aleagă liber furnizorii de energie. Aceasta asigură accesul la propuneri competitive și posibilitatea de a negocia prețurile. În privința securității energetice, suntem hotărâți să funcționalizăm LEA Vulcănești-Chișinău până la sfârșitul anului 2025, iar pentru interconectarea cu România, Bălți–Suceava, lucrăm la documentația necesară”, a afirmat Secretarul de stat, Constantin Borosan.
„În ultimii patru ani, ponderea energiei regenerabile în consumul național a urcat de la 3,5% la zile cu 45%. Două licitații curente vizează creșterea producției din energie eoliană și dezvoltarea unui sistem de stocare a energiei verzi”, a spus Carolina Novac, Secretara de stat.
Republica Moldova a realizat pași importanți în dezvoltarea sectorului energetic:
- Diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, reducând .dependența de Federația Rusă;
- Liberalizarea piețelor energetice prin separarea operatorilor, acces liber la rețele și integrare regională;
- Îmbunătățirea eficienței energetice, promovarea energiei regenerabile și sporirea eficienței instituțiilor sectoriale.
Republica Moldova a fost felicitată pentru scorul de 66% în implementarea acquis-ului energetic, cel mai ridicat dintre părțile contractante, conform Raportului de Implementare al Comunității Energetice pentru anul 2024.
Agenda discuției s-a axat pe subiecte esențiale pentru integrarea în piața energetică europeană, incluzând energia nucleară, rețelele trans-europene, piețele de gaze, și multe altele.
În încheiere, oficialii europeni au reiterat necesitatea continuării reformelor în sectorul energetic pentru asigurarea unei integrări rapide și sustenabile în piața unică de energie a UE.





































































