Republica Moldova se pregătește să primească prima tranșă din finanțarea UE de 1,9 miliarde de euro în săptămânile următoare


Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană, programat pentru 4 iulie la Chișinău, subliniază sprijinul constant al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureșan la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. El a subliniat că acest sprijin va continua și după alegerile parlamentare din toamnă, dacă va fi ales un guvern de încredere cu o orientare proeuropeană.
Referindu-se la finanțarea de 1,9 miliarde de euro oferită de Uniunea Europeană Republicii Moldova, oficialul a confirmat că prefinanțarea va fi debursată în următoarele două - trei săptămâni, transmite radiomoldova.md.
„Prefinanțarea urmează să fie debursată. Mai sunt doar câțiva pași procedurali și tehnici, iar toate deciziile importante au fost deja luate. Planul de creștere a fost finalizat de autoritățile din Republica Moldova și a fost semnat între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană, reprezentată de comisarul Marta Kos, pe 9 mai, la Chișinău. Eu, ca negociator al Parlamentului, am fost prezent acolo. În prezent, se derulează procedurile tehnice pentru debursarea prefinanțării, care, din câte știu, va avea loc în 2-3 săptămâni. Așadar, intervalul până la debursare este extrem de scurt. Până la sfârșitul acestei luni, ne-am putea aștepta la debursare, cel târziu la începutul lunii iunie”, a afirmat europarlamentarul.
Republica Moldova are oportunitatea să înceapă negocierile de aderare chiar din această vară, a menționat Siegfried Mureșan. Potrivit lui, R. Moldova nu întâmpină obstacole în deschiderea primelor trei clustere. Se speră ca deciziile politice necesare să fie luate înainte de sfârșitul președinției poloneze a Uniunii Europene. Aceeași situație este valabilă și pentru Ucraina, care ar trebui să adere simultan cu Republica Moldova. Mureșan a adăugat că lucrurile progresează rapid și bine, subliniind dorința Uniunii Europene ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline cât mai curând.
Beneficiile pentru cetățenii Republicii Moldova vor fi considerabile în cadrul suportului Uniunii Europene. Printre acestea se numără aderarea la SEPA, eliminarea tarifelor de roaming și accesul la diverse programe europene. Începând cu 5 octombrie, taxele la transferurile bancare se vor reduce, facilitând tranzacțiile financiare cu statele UE. Întrebat despre renunțarea la costurile de roaming, europarlamentarul Siegfried Mureșan a menționat că se poartă discuții tehnice intense între Comisia Europeană și autoritățile de la Chișinău, având în vedere complexitatea acestui proces din cauza numărului mare de operatori din cele 27 de state membre.











































































