13:47:05 15.06.2024
Stiri

Reguli NOI pentru obținerea permiselor de conducere: Supraveghere video și audio la examinarea practică și teoretică, procedură de contestare a rezultatelor facilitată și două centre noi de examinare auto în Chișinău. Schimbările anunțate de ASP

Actualitate 12.02.2024 11:52 Vizualizări10113 Autor: Ziarul National
Reguli NOI pentru obținerea permiselor de conducere: Supraveghere video și audio la examinarea practică și teoretică, procedură de contestare a rezultatelor facilitată și două centre noi de examinare auto în Chișinău. Schimbările anunțate de ASP


Candidații pentru proba practică vor susține examenele auto pe autovehicule noi, vor putea fi preluați de la încă două centre de examinare deschise în Chișinău și vor putea depune mai ușor cererile de contestare a rezultatelor examinării. De asemenea, examinarea la probele practică și practică va fi supravegheată audio și video, iar angajații Centrului Național Anticorupție vor avea acces direct la înregistrări.

Schimbările care vizează procesul de obținere a permiselor de conducere au fost anunțate astăzi, în cadrul unui eveniment public organizat la sediul Secției de calificare auto din municipiul Chișinău, de către reprezentanții conducerii Agenției Servicii Publice (ASP).

„Vă anunțăm că deschidem două locații noi din care vor porni examinările în municipiul Chișinău – unul amplasat pe str. Calea Ieșilor și celălalt - în zona Râșcani, în proximitatea Universității Tehnice a Moldovei. Am făcut investiții serioase în echipamentul de supraveghere video și nu doar la mașinile pe care le vedeți astăzi aici, dar și pentru sălile de examinare teoretică, inclusiv cu microfoane și cu înregistrare audio a convorbirilor din aceste săli. Mai mult decât atât, ne-am asigurat că și colegii noștri de la Centrul Național Anticorupție au acces direct la aceste înregistrări video”, a afirmat directorul ASP, Mircea Eșanu.

Printre schimbările efectuate de ASP se mai numără și lansarea unui modul nou pe site-ul instituției, prin intermediul căruia vor putea fi depuse online cererile de contestare a rezultatelor examenelor auto, iar procesarea acestora va fi efectuată mai rapid.

Totodată, în componența Comisiilor de examinare a contestațiilor vor fi prezenți, pentru prima dată, și reprezentanți din partea școlilor auto și a mediului academic, iar persoanele care participă la examinarea auto vor trebui să-și declare averile și veniturile.„Contestarea va putea fi depusă nu numai în decurs de trei zile cum este în prezent, dar timp de 30 de zile. Cel care depune contestarea trebuie mai întâi să descarce imaginea video, să vadă dacă merită să depună contestație, iar acest proces de descărcare, vizualizare, poate consultare cu un profesionist durează și, atunci, nu ne încadram în trei zile. Acum, într-un cadru mai lejer, persoanele ce consideră că au fost evaluate incorect vor putea să se consulte inclusiv cu profesioniștii din domeniu și să decidă fără grabă dacă merită sau nu să depună contestație. În al doilea rând, vrem să avem un parteneriat mai strâns și cu reprezentanții școlilor auto, ca ei să fie parte a Comisiei de contestare, deoarece uneori mai există niște rumori că poate nu decidem corect în cadrul comisiilor. De asemenea, vom invita profesioniști din domeniul academic, care să dea o pondere mai mare acestor comisii”, a spus la același eveniment Iurie Cristea, director adjunct al ASP.

Iurie Cristea a mai anunțat că în cadrul ASP va funcționa și o comisie specială, care va monitoriza „aleatoriu și tematic” imaginile din timpul examenelor și, în caz de necesitate, se va autosesiza vizavi de anumite rezultate.

În cadrul aceluiași eveniment, au fost prezentate peste 20 de unități de transport noi ce urmează a fi utilizate pentru proba practică la examenele auto și care au costat 16 milioane de lei.

„Pentru Categoria A, subcategoriile A1 și A2, au fost procurate șase motociclete. Pentru categoria B au fost procurate 12 automobile, dintre care nouă cu cutie mecanică și trei – automată. În premieră pentru ASP, 10 automobile urmează să fie repartizate către centre de examinare din municipiile Comrat, Cahul, Ungheni, Orhei, Edineț, Bălți și Căușeni. Pentru subcategoria C1 și C1E au fost procurate două camioane și o remorcă. Pentru categoria D1 și D1E au fost procurate două microbuze și o remorcă. (...) Toate mijloacele de transport sunt echipate cu câte patru camere de supraveghere video și audio”, a prezentat autovehiculele Iacov Zavtur, șeful Departamentului examinare auto din cadrul ASP.

Potrivit lui Mircea Eșanu, reformele anunțate au scopul de a pune în aplicare directivele și standardele europene în domeniul eliberării permiselor de conducere, iar instituția pe care o conduce își propune să mai cumpere, până la finele anului curent, autobuze și camioane noi pentru examinare auto.

Menționăm că, în ultimii doi ani și jumătate, investițiile ASP în domeniul examinării auto s-au ridicat la circa 45 de milioane de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md