04:23:12 08.12.2023
Stiri

REGULAMENT // Ce pași trebuie să facă cetățenii R. Moldova pentru a putea beneficia de compensații la consumul de energie

Actualitate 05.10.2022 18:09 Vizualizări3011 Autor: Ziarul National
REGULAMENT // Ce pași trebuie să facă cetățenii R. Moldova pentru a putea beneficia de compensații la consumul de energie


Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost aprobat astăzi de către Guvern.

Documentul stabilește procedura de acordare a categoriei de vulnerabilitate, modalitatea de plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie și modul de înregistrare a consumatorului în sistemul de vulnerabilitate energetică pentru a beneficia de compensații.

Astfel, pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate, înregistrarea în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” va fi efectuată individual sau asistat.

În cazul înregistrării individuale, persoanele vor completa un formular electronic, în care vor indica locul de trai, componența gospodării casnice, veniturile medii ale fiecărui membru al familiei, codul de identificare a consumatorului casnic în factură ș.a.

Persoanele care nu dispun de echipamente, nu au acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a se înregistra individual pe platformă, vor fi asistate de bibliotecari sau de asistenții sociali comunitari. În acest caz, solicitantul va completa o cerere în format fizic, iar datele vor fi introduse ulterior în sistemul informațional de către registratori.

Solicitanții se vor putea înregistra pe platforma compensatii.gov.md o singură dată pe an și vor putea face modificări la datele declarate în primele cinci zile de la înregistrare.

Pentru stabilirea nivelului de vulnerabilitate vor fi urmați șapte pași:

*Testul de non-vulnerabilitate;

*Stabilirea minimului de cheltuieli ale gospodăriei casnice;

*Stabilirea venitului global lunar al gospodăriei casnice;

*Calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei;

*Calculul costului energiei în perioada rece a anului pentru gospodăria casnică;

*Stabilirea raportului dintre cheltuielile pentru resursele energetice și veniturile gospodăriei casnice;

*Atribuirea categoriei de vulnerabilitate.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică consumatorilor casnici va fi efectuată în baza unui coeficient, calculat ca raport exprimat în procente între cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei.

Pentru locurile de consum care nu au fost înregistrate de solicitanți în sistemul informațional va fi atribuită categoria de vulnerabilitate energetică medie.

După aprobarea Regulamentului de către Guvern, urmează a fi lansată platforma online compensații.gov.md, elaborată cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova, iar familiile vor putea să se înregistreze pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Ulterior, printr-o altă hotărâre de Guvern, va fi stabilită mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie, care va fi acordată direct în facturile pentru energie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md