01:28:35 27.02.2024
Stiri

Regizorul Mihai Țărnă a montat spectacolul „Don Quijote” în Ucraina, la Ivano-Frankivsk: „Acolo așa e regula: dacă în timpul unui spectacol se aude sirena, toți trebuie să coboare în subsolul teatrului”

Actualitate 10.02.2024 11:19 Vizualizări1756 Autor: Irina Nechit
Regizorul Mihai Țărnă a montat spectacolul „Don Quijote” în Ucraina, la Ivano-Frankivsk: „Acolo așa e regula: dacă în timpul unui spectacol se aude sirena, toți trebuie să coboare în subsolul teatrului”


O nouă producție teatrală a apărut în rezultatul colaborării dintre oameni de teatru din Republica Moldova și Ucraina. Vorbim de spectacolul „Don Quijote” montat la Teatrul Național Dramatic „Ivan Franko” din orașul Ivano-Frankivsk, premiera a avut loc în decembrie, această montare fiind semnată de regizorul Mihai Țărnă (Chișinău, Paris). Definit drept dramă ironică, spectacolul îl pune în lumină pe legendarul Don Quijote, un mare visător al omenirii, un erou cu suflet nobil care vrea să schimbe lumea, să o facă mai bună, un personaj care simbolizează curajul, înfruntarea suferințelor, sacrificiul, în numele unor idealuri pe care mulți le consideră de neatins.

Mihai Țărnă mărturisește că e fascinat de romanul „Don Quijote de la Mancha” de Miguel de Cervantes, cea mai citită și tradusă carte, după Biblie. Amintim că, în 2002, la inițiativa Institutului Nobel din Oslo și prin voturile acordate de o sută de scriitori din toată lumea, „Aventurile lui Don Quijote de la Mancha” a fost declarată „cea mai bună carte a tuturor timpurilor”.

Spectacolul de la Teatrul Național „Ivan Franko” din Ivano-Frankivsk este realizat în baza unei dramatizări de Mihai Țărnă, regizorul încluzând în text și reflecții ale filosofului Miguel de Unamuno, precum și pasaje din Shakespeare, Borges, Hemingway, Lorca, Machado, Rubén Dario. Scenografia e semnată, de asemenea, de Mihai Țărnă. Selecția muzicală îi aparține Nadiyei Levchenko, expresia plastică e semnată de Dmitro Leka, costumele au fost concepute de Olena Andriychuk.

Rolul lui Don Quijote este intepretat de Roman Luțikii, artist emerit al Ucrainei.Într-un interviu acordat jurnalistei ucrainene Lesea Zyola, regizorul Mihai Țărnă a spus că procesul de muncă la spectacol a fost unul dinamic, intens, că a plâns și a râs în perioada montării, fiind total absorbit de „cavalerul tristei figuri”, pentru care sursa puterilor sufletești este credința.

„Fără credință nu putem face nimc. „Don Quijote” e un spectacol filosofic, însă există în el multă ironie, autoironie, paradoxuri, precum și scene de o poezie veridică. Pentru mine e foarte important ca spectacolul să conțină poezie și ea să se vadă, nu doar să fie sugerată. Am colaborat cu multe trupe de teatru, dar cea de la Ivano-Frankivsk e strălucită. Actorii se pot concentra repede, ziua sunt foarte eficienți la repetiții, iar seara foarte buni în spectacole. Și așa în fiecare zi. Am văzut un ritm de lucru deosebit de intens, doar niște actori foarte serioși îi pot face față”, subliniază Mihai Țărnă.

L-am întrebat pe Mihai dacă nu s-a temut de bombardamente în timpul repetițiilor.

„Au fost momente când sunau sirenele, se stingea lumina... Mi s-a spus că, în caz de bombardament, trebuie să cobor în subsolul teatrului. Acolo așa e regula: dacă în timpul unui spectacol se aude sirena, toți trebuie să coboare în subsolul teatrului. După ce se oprește sirena, lumea revine în sală, spectacolul se reia și se joacă până la capăt. Ivano-Frankivsk e un oraș bine protejat, au sistem antirachetă. Se întâmpla să aud abia a doua zi că a fost doborâtă o rachetă. Cel mai teribil e că oamenii au început să se obișnuiască cu sirenele, cu rachetele, e îngrozitor”, ne-a mărturist Mihai Țărnă.Revenit la Chișinău, regizorul și-a reluat munca la un proiect cinematografic de durată.

„Acum lucrez mai mult la filmul „Dincolo de noi” (scenariu și regie, Mihai Țărnă – n.red.). Filmul este realizat cu spijinul Centrului Național de Cinematografie al R. Moldova. Suntem în postproducție, ne ocupăm de montaj, coloristică, efecte speciale, muzică, sonorizare. La filmări au participat actorii Petru Vutcarău, Mihaela Strâmbeanu, Andrei Porubin, Victor Nofit, Tudor Țurcanu, Cristina Dogolici, Artiom Perciun, Nicu Țurcanu. Sperăm să lansăm filmul în toamna anului 2024. Filmul e despre Zidul Berlinului, povestea acestuia pentru mine e cea mai fascinantă din istoria secolului XX. Cred că el face parte și din istoria noastră, pentru că și noi avem un zid pe Prut. E o parabolă, un film despre dezbinare, despre descompunerea lumii”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Mihai Țărnă.

În Chișinău putem vedea spectacole de Mihai Țărnă la Teatrul Fără Nume, la Teatrul Național „Eugene Ionesco” și la Teatrul „Alexei Mateevici”.


Mihai Țărnă e regizor-șef la TFN (Teatrul fără Nume) din Chișinău, șef al catedrei „Arta Actorului” la Şcoala Internațională de Film din Paris (E.I.C.A.R.)

Studii:

1988/1992 Actor teatru dramatic, teatru de păpusi şi film, Institutul de Arte, Chisinau

1995/1997 Masterat regie teatru, Institutul de Arte, Chisinau (D.E.A.)

2001/2002 Regie film, Scoala Internaționala de Film, Paris

2004/2006 Doctorat, Universitatea Charles de Gaulle, Lille 3

Își împarte timpul între Paris și Chișinău. Lista cu producții cinema și spectacole realizate de Mihai Țărnă impresionează, de un mare succes bucurându-se spectacolul „Regele Lear”, montat în anul 2021 la Teatrul Național „Eugene Ionesco”. Mihai este cunoscut în spaţiul cultural francez pentru felul în care reinterpretează piesele de teatru clasice și îl readuce pe Shakespeareși pe scene din Chișinău.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md