Regimul separatist de la Tiraspol, atac la OSCE: „Biroul OSCE din Tiraspol a instalat echipamente Starlink”, dar nu ar ajuta regiunea în problema importului de medicamente
Regimul separatist de la Tiraspol îi reproșează Misiunii OSCE că nu ar reuși „să influențeze” autoritățile de la Chișinău în vederea soluționării problemelor care vizează importul de medicamente în regiunea transnistreană.
Într-un material nesemnat, publicat astăzi pe site-ul agenției de presă transnistrene, la câteva zile după vizita de la Chișinău a președintelui în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe, Europene și Comerțului al Maltei, Ian Borg, Biroul OSCE din Tiraspol este acuzat că și-a instalat, la începutul lunii aprilie curent, echipamente „Starlink” pentru acces la internetul unui furnizor american, aduse în R. Moldova prin ocolirea acreditării-standard, în baza unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale.
În baza deciziilor aceleiași Comisii era permis anterior și importul de medicamente de către regiunea transnistreană, situație care s-ar fi „îngreunat” după renunțarea la situația de urgență, decretată pe teritoriul R. Moldova.
Drept urmare, regimul de la Tiraspol îi reproșează OSCE-ului faptul că „nu a reușit să influențeze” autoritățile de la Chișinău pentru a rezolva problema importului de medicamente, după ce s-ar fi folosit de „avantajul” oferit de R. Moldova pentru achiziționarea de echipamente Starlink.
CITIȚI și OSCE nu renunță la ideea acordării unui statut special Transnistriei. Ian Borg: „Procesul de negocieri 5+2 este pus pe pauză, dar noi încurajăm discuțiile în formatul 1+1”; Popșoi: „Rusia trebuie să-și retragă trupele și munițiile din R. Moldova”
„Astăzi, nu există nicio îndoială că (R.)Moldova nu este capabilă să ducă negocieri care să îmbunătățească viața transnistrenilor. Cu toate acestea, este regretabil că mediatorul activ dintre pmr și Republica Moldova găsește posibilitatea de a importa echipamente pentru el și nu găsește o modalitate de a ajuta locuitorii regiunii”, încheie textul citat.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat recent într-o emisiune televizată că subiectul privind criza medicamentelor în stânga Nistrului a fost „umflată” artificial și că agenții economici din Transnistria trebuie să fie integrați în câmpul legal al R. Moldova.
Potrivit lui Serebrian, operatorii din stânga Nistrului au primit 3 000 de licențe pe tipuri de produse farmaceutice pe care au dreptul să le comercializeze.
Anterior, Biroul Politici de Reintegrare a arătat că volumul anumitor medicamente aduse de unii importatori din stânga Nistrului ar depăși de câteva ori indicatorii privind necesitatea reală.
ANSA NU recomandă cetățenilor să culeagă ciuperci din păduri, care s-au înmulțit după ploile recente: Informațiile vehiculate despre „testarea” toxicității ciupercilor sunt FALSE, atenționează specialiștii
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare cheamă fermierii la discuții: „Căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare”
Consolidarea parteneriatului strategic cu R. Moldova, în noul context geopolitic, pe agenda Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, convocat de președintele României