Reforma domeniului de asistență socială: Mai multe persoane vulnerabile vor beneficia de sprijin, iar serviciile acordate vor fi aceleași pe tot teritoriul R. Moldova


Domeniul de asistență socială din R. Moldova va fi reformat pentru a asigura accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate.
Drept rezultat al reformei, mai multe persoane vor beneficia de servicii sociale, datorită îmbunătățirii mecanismelor de finanțare și a planificării bugetare. Totodată, serviciile sociale similare vor avea același cost în orice regiune a republicii, iar beneficiarii vor putea accesa ajutoarele sociale prin intermediul unei platforme online.
Parlamentul a modificat astăzi, în lectură finală, 19 legi cu scopul de a implementa standarde internaționale de asistență socială oferită populației vulnerabile.
Astfel, noile reglementări prevăd crearea unor agențiile teritoriale de asistență socială, care vor asigura o mai bună coordonare între nivelul central și cel local în implementarea politicilor de asistență socială.
De asemenea, va fi modificat pachetul minim de servicii sociale, care, la etapa actuală, este finanțat fragmentar și nu acoperă cererea din partea populației. Și nomenclatorul serviciilor sociale va fi revizuit, pentru o mai bună definire a categoriilor de servicii sociale.
Proiectul mai prevede evaluarea necesității și planificării serviciilor de asistență socială la nivel raional, dezvoltarea unui sistem informațional integrat în domeniul asistenței sociale, elaborarea standardelor de cost pentru serviciile sociale.
Totodată, se mai propune revizuirea mecanismului de salarizare a specialiștilor în domeniul asistenței sociale și dezvoltarea unui sistem de formare profesională continuă a specialiștilor în domeniul asistenței sociale. Agenția Națională de Asistență Socială va fi reorganizată în Agenția de Gestiune a Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Socale, în prezent, serviciile sociale sunt administrate neuniform, în timp ce numărul persoanelor care au nevoie de sprijin este mare și în creștere. Totodată, crizele semnificative la care a făcut față sistemul de asistență socială în ultima perioadă l-a făcut mai puțin rezistent la șocuri și capabil să lupte cu sărăcia în rândul populației.











































































