10:48:59 27.03.2023
Stiri

Reforma CSJ, primul PAS în Parlament: Mai puțini membri și competențe mai restrânse

Actualitate 16.03.2023 14:32 Vizualizări850 Autor: Ziarul National
Reforma CSJ, primul PAS în Parlament: Mai puțini membri și competențe mai restrânse


Mai puțin membri și schimbare de competențe sunt componentele reformei Curții Supreme de Justiție (CSJ), care a obținut astăzi votul în primă lectură al deputaților.

Astfel, potrivit proiectului de lege votat de 58 de deputați, CSJ nu va acționa ca o instanță clasică de apel, cum este în prezent, dar ca una cu elemente de curte de casație.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat în Parlament că scopul noii instituții va fi unificarea stabilă a practicii judiciare, ceea ce va duce la sporirea calității actului justiției și încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.

Potrivit ministrei, numărul de membrii ai CSJ va fi redus de la 33, cum este în prezent, la 20, dintre care doar 11 vor fi judecători. Accesul în funcțiile de judecător CSJ va fi asigurat și pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

Inițiativa a fost criticată de opoziția din Parlament, socialistul Vasile Bolea acuzând guvernarea că ar fi eșuat în reformarea justiției, inclusiv în procesul de „pre-vetting”. Potrivit lui Bolea, majoritatea PAS ar substitui principiul separării puterilor în stat cu principiul subordonării acestora. Acțiunile respective ale partidului de la guvernare au condus la demisii în masă ale judecătorilor și la blocarea sistemului de justiție.

Spicherul Igor Grosu a punctat că actuala guvernare a fost nevoită să ia măsuri pentru a reforma justiția, pentru că sistemul nu a dorit să se autocurețe. Demnitarul a îndemnat judecătorii să participe la Adunarea Generală de vineri, 17 martie, pentru a-și alege reprezentanții în Consiliul Superior al Magistraturii și a se putea autoguverna.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md