18:42:46 24.01.2021
 
Stiri

Reacția lui Putin la decizia Agenţiei Mondiale Antidoping de a exclude Rusia pentru patru ani de la Jocurile Olimpice

Sport 10.12.2019 11:32 Vizualizări1845 Autor: Ziarul National
Reacția lui Putin la decizia Agenţiei Mondiale Antidoping de a exclude Rusia pentru patru ani de la Jocurile Olimpice


Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat o decizie „motivată politic” a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) de a exclude Rusia pentru patru ani de la Jocurile Olimpice, estimând că această sancţiune „contravine Cartei Olimpice”, informează AFP.

„Nu există niciun reproş adus Comitetului olimpic rus şi, dacă nu există niciun reproş la adresa acestui comitet, ţara trebuie să participe la competiţii sub drapel naţional”, a declarat Putin în cursul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o luni la Paris.

Această decizie „contravine aşadar Cartei Olimpice”, în opinia liderului de la Kremlin.

„Orice pedeapsă trebuie să fie individuală şi nu colectivă”, a insistat Putin, răspunzând unei întrebări în timpul acestei întâlniri cu ziariştii, a cărei temă principală a reprezentat-o criza ruso-ucraineană.

„Avem toate motivele să credem că această decizie este motivată nu de o îngrijorare pentru un sport curat, ci este motivată politic”, a afirmat Vladimir Putin.

Tot în cursul zilei de luni, premierul rus Dmitri Medvedev, a acuzat continuarea „isteriei antiruseşti", dar a recunoscut că sunt în continuare „probleme serioase" de dopaj în ţara sa, transmite Agerpres.

„Toate aceste decizii se repetă împotriva unor sportivi care au fost deja pedepsiţi, (...) ceea ce te face să te gândeşti la continuarea unei isterii antiruseşti devenită cronică", a declarat Dmitri Medvedev, citat de agenţiile de presă din Rusia. El şi-a exprimat dorinţa ca instanţele sportive competente să facă apel împotriva deciziei AMA/WADA.

AMA/WADA a decis luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova.

În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la JO de vară de la Tokyo, din 2020, şi nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022, urmând să rateze şi Cupa Mondială de fotbal programată în Qatar, în 2022.

Comisia de revizuire a conformităţii (CRC) a recomandat, între altele, excluderea drapelului Rusiei de la JO şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, cu posibilitatea prezenţei sportivilor ruşi la aceste competiţii sub drapel neutru.

Potrivit raportului CRC, Rusia ar fi înlăturat „sute”' de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale trimise transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului, transmiterea acestor date fiind o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015.

În opinia şefului Agenţiei antidoping din Rusia (RUSADA), Iuri Ganus, această situaţie era previzibilă, iar şansa unei victorii în apelul de la TAS este nulă, cât timp vinovăţia rusă este evidentă, scrie AFP.

Ministrul rus al Sportului, Pavel Kolobkov, a recunoscut la rândul său „problemele" de dopaj, însă spre deosebire de conducătorul RUSADA crede că şansele Rusiei în faţa TAS sunt „destul de bune". Calificând sancţiunile AMA drept „politice", el a evidenţiat „munca incredibilă" depusă în lupta antidoping de către instanţele ruseşti.

Preşedintele Comitetului olimpic rus, Stanislav Pozdniakov, a declarat că este „dezamăgit" de sancţiunile "previzibile" ale AMA/WADA, pe care le consideră „inadecvate şi excesive".

Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio (2016) şi PyeongChang (2018), din cauza acestui scandal de dopaj declanşat după JO de iarnă de la Soci (2014).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md